Műfecskefészek fagyapotból

Visszatérő olvasóink bizonyára tudják, hogy időről időre szívesen merülünk el a térkitöltőanyagok és a csomagolóanyagok alternatív felhasználásának különféle lehetőségeiben. Ilyen volt például, amikor a Húsvét közeledtével ötleteket adtunk, hogy miként használható a dekor kreppelt térkitöltő papír vagy a fagyapot az ünnepi dekoráció során. Ilyen volt továbbá, amikor a Tőletek kapott képekkel szemléltettük, hogy milyen kreatívan használjátok kisállatok alá alomként a természetes térkitöltőanyagokat. Sőt, nemrég egy művészt is láthattunk, aki csodálatos képeket fest buborékfóliára. Most pedig, itt az idő, hogy büszkén megmutassuk, milyen remek műfecskefészket készítettünk fagyapot és csemperagasztó felhasználásával. Nézzétek csak!

Miért érdemes műfecskefészket készítenünk?

Az elmúlt húsz évben hazánkban sajnos a felére csökkent a molnár-és füstifecske állomány. Az egyre intenzívebbé váló klímaváltozás ráadásul megsokszorozta a mezőgazdasági kártevő rovarok számát, amelyek így szinte természetes ellenség nélkül maradtak. Többek közt például a különböző betegségeket terjesztő szúnyogok tömeges megjelenésének visszaszorításában is fontos szerep jutna a fecskéknek. A műfecskefészek kihelyezésével Te magad is segítheted a fecskék „otthonteremtésén” keresztül a szaporodásukat; illetve ezzel az apró gesztussal hatékonyan hozzájárulhatsz az ökoszisztéma helyrebillentéséhez. Nem utolsó sorban pedig gyönyörködhetsz a kertedbe költöző fecskepárok és a fiókák látványában.

Hogyan helyezzük ki a műfecskefészkeket?

A fecskék társas lények; szívesen laknak egymás közvetlen szomszédságában, tehát (ha megteheted), keress lakott fecskefészkeket, és azok mellé helyezd el a műfészkeket. A műfészeknek mindenképpen olyan helyet keress, ami a kis jövevények számára természetesnek hat; biztonságos és esővédett (tehát, ahova ők maguk is szívesen építkeznének). Azzal is növelheted a foglalás esélyét, ha minél több fészket teszel egymás mellé, hiszen az adott területen repkedő egyedek látványa odavonzza a társaikat is. Fontos, hogy a műfészek színét, méretét és textúráját illetően is minél élethűbb legyen (ezért is kiváló választás ehhez a projekthez a természetes fagyapot). Illetve jó, ha tudod, hogy a fecskék a beköltözés előtt szeretik a maguk számára otthonossá alakítani új lakhelyüket, e cél érdekében pedig szükségük lesz némi sárra, ezért sárgyűjtőhelyről is érdemes gondoskodnod.

Esetleg szükséged lenne fagyapotra műfecskefészkek készítéséhez?