Buborékfólia, mint festővászon

Mindig is csodálattal töltött el az olyan, különleges művészek kreativitása, akik valamilyen hétköznapi tárgyat (szélsőséges esetben közönséges hulladékot) használnak az alkotás során. Akik kicsit másként gondolkodnak, mint az átlag. Most olyan festőre bukkantunk, aki megkérdőjelezi, hogy a festménynek a hordozóanyagon kellene lennie. Hiszen miért is lenne rajta, ha lehet benne, vagy épp mögötte, nem igaz? Bradley Hart buborékfóliára (bár egészen pontosan inkább buborékfóliába) fest, ráadásul igen speciális, egyedi technikát fejlesztett ki hozzá.

A buborékfólia festés önmagában nem újdonság

Kisgyerekes anyukák bizonyára ismerik ezt a remek mulatságot, amivel bármelyik borongós, esős vasárnap délutánt feldobhatják. Nem kell más hozzá, mint a jól ismert buborékfólia (alias pufi fólia, puki fólia, pukkantós fólia, amit a csomagolóipar előszeretettel alkalmaz térkitöltőanyagként törékeny termékek szállítása során, tehát egy rövid ideig majd’ minden háztartásban fellelhető), valamint festék és papír. A recept nagyjából úgy szól, hogy kenjétek be festékkel a buborékfóliát, majd megfordítva, használjátok nyomdaként, így szép, színes, mozaikszerű kép (na meg természetesen fülig festékes, vidám gyerkőc) lesz az eredmény.

Bradley Hart viszont nem nyomdaként használja a fóliát.
Ő egyesével injektálja a festéket a buborékokba.

Gyakorlatilag pixelként tekint minden apró buborékra. Egy fecskendő segítségével óvatosan kiszorítja belőlük a levegőt, és megtölti őket különféle színű, árnyalatú akrilfestékkel. Majd a kép hátoldalán összegyűlő felesleges festéket is felfogva nem egy, hanem mindjárt két képet kap. A művész így különös gonddal készíti el gyakorlatilag képpontonként ismert Leonardo da Vinci, Henri Matisse, vagy épp Claude Monet festmények igen sajátos, fotorealisztikus reprodukcióit.

„ A buborékfólia számomra nagyon becses. Amikor megtudtam, hogy funkcióját tekintve eredetileg tapétának készült, arra gondoltam, vajon miért is ne használhatnám vászonként a festményeimhez?”- kérdezi a művész, miközben végigvezeti az érdeklődőket a műhelyén, és lépésről lépésre megmutatja, hogyan készülnek ezek a fantasztikus alkotások.

Ha kíváncsi vagy Bradley Hart többi buborékfólia- képére, akkor kattints ide, és böngészd végig a galériát. A reprók mellett számos saját alkotást is találsz!