Fenntartható csomagolásfejlesztés

Nap mint nap tengernyi új cikk lát napvilágot a fenntartható gazdaság témájában, de ezek nagy része bizony arra mutat rá, hogy mi a fogyasztó, a végfelhasználó szerepe az újrahasznosításban. Ne pazarolj, gyűjtsd szelektíven a hulladékot, ajándékozd el a kinőtt ruhákat, vásárolj használt holmit, törekedj a zero waste életmódra… Ezek persze mind-mind fontos szempontok, mindeközben viszont a nagyvállalatok felelősségéről sem szabad megfeledkeznünk. Hiszen környezettudatos végfelhasználóként törekedhetek én lelkesen a szelektív hulladékgyűjtésre, azonban ha a csomagolás anyaga vagy összetétele nem környezetkímélő, nem újrahasznosítható; ha kevert anyagokból áll, akkor kénytelen leszek a vegyes hulladéktárolóba helyezni.

A csomagolásfejlesztés jelentősége

A Csomagolási Világszervezet (WPO), a Hatékony Fogyasztói Válasz (ECR) és a University of Applied Sciences FH Campus Wien összefogásával most hiánypótló kézikönyv született, mely sorra veszi, hogy mi mindent tehetnek a nagyvállalatok a fenntartható csomagolásfejlesztés ügyéért. Olyan gyakorlati tanácsok ezek, melyek a fogyasztók számára is fontos információt közvetítenek a kevert alapanyagú csomagolások újrahasznosításáról.

Lássunk néhányat ezek közül!

 Csomagolóanyagok gyártása és használata során célszerű az úgynevezett mono-anyagok és az újrahasznosítható anyagkombinációk használatára törekedni. Ennek egyik eklatáns ellenpéldája a papír csomagoláson lévő műanyag ablak, ami ugye ellehetetleníti a csomagolás szelektív gyűjtését. Ezt a problémát ismerte fel többek között a Barilla tésztagyártó vállalat, és fel is számolták a termékeik csomagolásán lévő műanyag ablakot (erről itt írtunk részletesen).

Hasonlóan fontos, hogy a csomagolóanyag előállítása során milyen típusú ragasztót használnak. A kézikönyv ezért külön felhívja a figyelmünket a potenciálisan szennyező ragasztók elkerülésére. Ezek helyett célszerű újrahasznosítható vagy mosható ragasztóanyagot választanunk.

Fontos továbbá, hogy a csomagolás optimálisan rögzüljön. Ha ugyanis nem zár megfelelően, akkor az adott csomagból apró hulladékok jutnak ki (ami, amellett, hogy szennyezi a környezetet, vérciki a gyártóra nézve; képzeld el, hogy veszel egy doboz színes fürdősót, és mire hazaérsz vele, a fele széthullik a lépcsőházban).

Címke helyett át kell térni a lézergravírozásra (a gyümölcsmatricák kapcsán ezt a kérdést ebben a bejegyzésben tárgyaltuk részletesen).

A fentieken túl a három szervezet alapanyagspecifikus ajánlásokat is tesz a könyvben:

  • Ha műanyagot használunk, akkor válasszunk olyat, ami a lehető legkönnyebben újrahasznosítható (például PP, PE, PET); aminek az egyes részei könnyen szétválaszthatóak, és a lehető legcsekélyebb az adalékanyag-tartalma.
  • Papír esetén kerüljük el műanyag- vagy viasz bevonatokat (hiszen ez gátolja a papír lebomlását).

A kézikönyv külön kiemeli, hogy a csomagolások tervezésénél figyelembe kell vonni a fogyasztó szerepét, és minél kisebb felelősséget hagyni rá, azaz a lehető legegyszerűbbé tenni a számára a helyes hulladékkezelést.

A Térkitöltőanyag.hu mindig is nagy hangsúlyt fektetett a környezettudatos csomagolásra. Papír térkitöltőanyagaink mellett 100%-ban természetes fagyapotot, és különféle környezetbarát fóliákat is találtok. Kattints ide, és látogass el webáruházunkba! Ha pedig esetleg bizonytalanok vagytok a választásban, vagy bármilyen kérdésetek adódik, keressetek bennünket bizalommal!