#ZEROFOODWASTE avagy: nem etetem a szemetesem

Figyelj csak, remek hírünk van Számodra, ami egészen biztosan bearanyozza a napod. Ha esetleg eddig is játszadoztál a gondolattal, hogy térkitöltőanyag gyártó gépet kellene vásárolnod, akkor most itt a várva-várt, sorsszerű megerősítés. Felkészültél?

élelmiszer-hulladék

Tegyél Te is fogadalmat, határozd el Magadat,
A jövőben nem vásárolsz felesleges sz@rokat.
Ha a multik, áruházak, akcióznak, tukmálnak,
Mint Odüsszeusz, ellenállsz a kísértések hadának.

Ne etesd a szemetesed, ne vásárolj csak azért,
Hogy a lazac meg a joghurt a kukában végezzék.
Globálisan minden étel egyharmadát kidobjuk,
Meglepődtél? Pedig nem vicc, Földünket így kifosztjuk.

Csak kis hazánk élelmiszer-pazarlása brutális,
Komposzt helyett a kukába tömjük a káposztát is.
Gondold át, a lejárt kaja nem feltétlen hulladék,
Pénztárcád is, Földbolygónk is hálás lesz a gesztusért.

Kizárólag rajtunk múlik most a klímaváltozás,
Mit teszünk, hogy ne legyen még jelentősebb vízhiány?
Nem csak azért, mert pont rímel, de a biodiverzitás
Egyre csökken, kihalnak a növények és állatkák.

Kifogytam a rímekből- nem szégyen bevallani,
Sőt, azt mondják, tudni kell a csúcson abbahagyni
Egy szó, mint száz: arra kérlek, ne etesd a szemetest,
Végezetül megköszönöm a kitartó figyelmed.

Haladjunk tovább inkább prózai vonalon, mert van itt pár olyan adat, amit vétek lenne verslábakon bicegve közölni, a téma komolysága pedig amúgy is lírai formát kíván.

68 kg/fő/év

Élelmiszer-hulladék Magyarországon

88 millió tonna/év

Élelmiszer-hulladék az EU-ban

A #zerofoodwaste nem etetem a szemetesem mozgalom idén májusban indult útjára, a Felelős Gasztrohős Alapítvány jóvoltából, és több ismert személy (például Döbrösi Laura színésznő) is a kezdeményezés mellé állt. Sokan talán azt kérdezik, hogy miért jelent problémát, ha az el nem fogyasztott étel a kukába kerül, ők valószínűleg nem tudják, hogy a szerves hulladék erjedése során metán és szén-dioxid (üvegház-hatású) gázok keletkeznek, amelyek közvetlenül tehetők felelőssé a klímaváltozásért. Hoppá…

Most, hogy ezt tisztáztuk, lássuk, mit tehetünk, ha diétára szeretnénk fogni a szemetesünket!

élelmiszer-hulladék
  • Tudtad, hogy az élelmiszerek „minőségét megőrzi” és „meddig fogyasztható” jelzése más adatra utal? Ami átlépett a „minőségét megőrzi” zónán, az általában még egy darabig nyugodtan fogyasztható…
  • Gyorsétkezdék, éttermek és streetfood helyett válaszd a saját hűtőszekrényed, és edd meg azt, ami otthon van (és már amúgy is megvásároltad). Így nem kell pluszban költened, és kevesebb étel végzi a kukában.
  • Vigyél magaddal bevásárló listát, és ne feküdj le a nagyáruházak „egyet fizet, kettőt kap” akcióinak, mert bár kecsegtetően hangzik, ha épp nincs szükséged kettőre valamiből, a második nagy eséllyel megy a szemétbe.
  • Ha túl sokat főztél/ vettél valamiből, akkor kopogj át nyugodtan a szomszédba, vagy kínáld meg belőle a barátaid, kollégáid. Kedves gondolat, igaz?
  • Gyűjtsd szelektíven a hulladékot, és amit lehet, komposztálj. Különben is tök buli saját humuszba vetni a kertben a paradicsompalántát.

És bár a #zerofoodwaste mozgalom májusban volt, szuper lenne, ha nem szorítkoznánk egyetlen hónapra, hanem az év minden napján, életvitelszerűen gyakorolnánk az élelmiszer-hulladék csökkentését. Mit gondolsz, van kedved csatlakozni?