Az IKEA is csatlakozik a NextWave kezdeményezéshez

Nemrég a lakberendezési óriáscég is letette névjegyét a környezetvédelem mellett. Vállalásuk szerint 2019 végére elkészülnek az első prototípusok az új, speciális, újrahasznosított műanyagtermékekből, 2020 decemberéig minden egyszer használatos műanyagot kiiktatnak a gyártásukból, 2030-ra pedig teljesen fenntarthatóvá teszik a működésüket.

De mit is jelent ezt pontosan?

Egészen brutális adat következik; a Föld élővizeiben mára 86 millió tonna műanyag hulladékot halmoztunk fel. Nyolcvanhat-millió tonnát. 86 000 000 tonnát. Szívszorító és felmérhetetlen, elképzelhetetlen, átláthatatlan. A probléma súlyát felismerve pedig egyre több, kisebb-nagyobb környezetvédelmi szerveződés, kezdeményezés bontakozik ki világszerte. Ezek egyike a NextWave, aminek immár az IKEA is a tagja.

A NexWave olyan non-profit szervezet, melyet vállalkozók, kutatók és tudósok hoztak létre, és amelyhez egyre több és több nagyvállalat is csatlakozik. Legutóbb épp az IKEA.

Persze félrehúzhatjuk a szánkat, arra gondolva, hogy manapság hatalmas divat a fenntartható gazdasággal kampányolni. Mondhatjuk, hogy a jó ügyért (esetünkben a környezetvédelemért) való küzdelem remek marketingeszköz, és rövidtávon is busásan megtérülő befektetés, de… De most őszintén… Nem mindegy? Számít, hogy mi okból dönt valaki a természetvédelem, a felelősségvállalás mellett? A Föld flórája és faunája a halálsoron vesztegel; a 24. óra 53. percében vagyunk, túlságosan szorít az idő ahhoz, hogy etikai kérdéseken morfondáljunk, vagy nyerészkedést, (és egyébként nyilvánvaló) anyagi érdekeket vizionáljunk a gesztus mögé.

A lényeg, hogy történik valami; a lényeg, hogy egyre többen mozdulnak meg, kapnak észbe, emelnek szót. Hogy egyre-másra tűnnek fel innovatív törekvések az eco-frinedly sörcsomagoló gyűrűtől a ruhaégetéstől való elzárkózáson át a környezetbarát térkitöltőanyag bevezetéséig. Hogy végre kihúztuk a fejünket a se…bes iramban lefelé tekeredő, mindent elsöprő önpusztítás spiráljából, és végre történik valami! Végre. Történik. Valami.