A Saltwater Brewery sörgyár újítása

Ismered az asszociációs játékot? Én mutatok valamit, Te pedig elmondod, mi jut eszedbe róla először. Csalni nem ér, csak az első gondolat ér pontot. Jöhet? Kattints az alábbi kép alján lévő kis kék színű pontra, és máris megjelenik, amit mutatni szeretnék. Ha pedig tovább olvasol, kifejtem, miért invitáltalak ilyen furfangosan erre a furcsa kis közös játékra.

Nos, mire gondoltál? Szinte érezted a sör üdítő ízét a szádban, talán beugrott egy kellemes nyári délután emléke? Esetleg elfordítottad a fejed, hisz nem szereted; vagy pont azon méláztál, van-e épp a hűtőben néhány doboz?

Elárulom, nem a sört akartam megmutatni, bár biztos vagyok benne, hogy a legtöbben csak azt látták. A műanyag gyűrűt szerettem volna ha észreveszed, ami összefogja a hatos csomagot. És ami az óceánok vízébe kerülve évente több százezer tengeri állat halálát okozza.

Ez nem becslés, ez sajnos tény. Évente 1 millió vízi madár, és megközelítőleg százezer tengeri teknős és emlősállat (például vidra) pusztul el a környezetszennyezés következtében. Nézzünk néhány statisztikai adatot, hogy érzékeljük a helyzet súlyát. Tavaly 6,3 milliárd gallon (azaz csaknem 240 milliárd liter) sört fogyasztott el az Amerikai Egyesült Államok lakossága. Ennek 50%-a dobozos kiszerelésű volt. Nehéz lenne visszaosztani, hogy ez a mennyiség pontosan hány műanyag gyűrűt adott a tengernek, de abban kiegyezhetünk, hogy sokat. Túl sokat. Többet mit kellene, merthogy egyet sem kellene.

Évente különben 300 millió tonna műanyagot állítunk elő a világon, és ennek a felét csupán egyszer használjuk, utána megy a kukába. Mi ez, ha nem pazarlás? Mi ez, ha nem a természet csodálatos kincseinek kíméletlen eltékozlása, az állat és a növényvilág módszeres mészárlása?

A Saltwater Brewery sörgyár innovatív csomagolása

Valójában nem ilyen borús bejegyzésre készültem. A floridai Saltwater Brewery sörgyár fantasztikus, fenntartható, 100%-ban lebomló csomagológyűrűjét akartam bemutatni Nektek. Szerettem volna lelkesen mesélni erről a kreatív innovációról; leírni, hogy a sörfőzés után hátra maradt búzából és árpából hogyan hoztak létre környezetbarát, ehető csomagolóanyagot (ami ráadásul pont olyan erős és strapabíró, mint hagyományos elődje). Hogy a cég hisz a tenger élővilágának megmentésében, és bízik benne, hogy az új csomagolás előbb, vagy utóbb meghódítja a világot, és az eddig használt plasztikgyűrűt felváltja a bio változat.

De közben rátaláltam pár fotóra bajba jutott teknősökről és fókákról, ami beárnyékolta a kezdeti jókedvem. Őszintén sajnálom, ha a blogot olvasva ez Rád is átragadt, de bízom benne, hogy ha Te is, én is odafigyelünk egy picit, és csak a legapróbb szokásainkon változtatunk– azzal már sokat tettünk a környezetért. Hiszem, hogy ha nemet intünk a Mekiben a szívószálra, ha eco friendly térkitöltőanyagot teszünk az áru mellé a csomagba, nem folyatjuk a vizet feleslegesen fogmosás közben, és nem öntjük az olajat a lefolyóba, azt a környezet meghálálja nekünk. Mondjuk azzal, hogy nem pusztul el.