Innováció a Sparnál: újrahasznosított tasakok

Innováció a Sparnál: újrahasznosított tasakok

A közelmúltban a Spar áruházlánc is letette névjegyét a fenntartható gazdaság és a környezetvédelem mellett, ugyanis a győri, a tatabányai és a szegedi üzletükben bevezették a többször használható ecofriendly zsákot zöldség- és gyümölcsvásárláshoz. Elöljáróban szeretnénk néhány adatot mutatni, ami segít megérteni, hogy miért üdvözöljük kitörő lelkesedéssel ezt a kezdeményezést.


Évente

100 milliárd

zacskót dobnak piacra Európában

Évente

1 billió

zacskót gyártanak a világon

Percenként

2 millió

zacskót vásárolunk

Évente

300 millió

zacskót használunk Magyarországon


Mit érdemes tudod erről a speciális zacskóról?

Ez a mosható, szalaggal összehúzható, átlátszó zsák higiénikus, praktikus, és a használata is kényelmes. Akár mi magunk-, akár a pénztáros méri le az árut, az minden esetben csak a mérést követően kerül az újrahasznosított műanyagból készült zsákba (így nem kell attól tartanunk, hogy esetleg nagyobb súlyt jelez a mérleg, és többet kellene fizetnünk). Az első esetben csak mérés után tesszük a zacskóba a zöldséget, gyümölcsöt; a második esetben pedig mérés előtt kivesszük, majd azt követően visszatesszük. Egyik verzió sem bonyolult, és nem is túlságosan időigényes, a környezet pedig hálás lesz a gesztusért. A zsákok ára szintén jutányos; hármas csomagban megvásárolható, mindössze 599 Ft-ért. A Spar úgy nyilatkozott, hogy amennyiben ez az újítás beválik, és lesz rá kereslet, a többi városban is hamarosan bevezetik.


Motiváció a környezetszennyezés visszaszorítására

Motivációs szempontból is nagyon fontos, hogy a civil szerveződések mellett egyre több nagy cég, multinacionális vállalat is állást foglal a környezet védelme mellett, hiszen napjainkban is sokan rostokolnak még (sajnos) a klasszikus „én miért figyeljek, ha ő nem figyel” állásponton. Én miért használjak papír szatyrot, ha a boltban képesek egyesével csomagolni a ribizlit? Én miért gyűjtsem szelektíven a hulladékot, ha más képes a lefolyóba önteni az olajat? Nyilván nem egy ember fogja megmenteni a Földet a pusztulástól, de ahogy a mondás tartja: Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
A neves szociálpszichológus, Shalom H. Schwartz pályafutása során az emberi attitűdök, a fogyasztói magatartás, az egyéni értékek természetét kutatta. A különböző embertípusok hatékony motivációját két dimenzióban tárja elénk. Az egyén besorolása mutatja többek között, hogy mit, mennyit, hogyan hajlandó tenni a környezetért; illetve, hogy milyen típusú motiváció hatására.
Vannak országok (2002: Banglades, 2008: Ruanda), ahol a betiltották a műanyag zacskók forgalmazását (felülről érkező rendelkezés), és vannak, ahol szankciók helyett a környezettudatos alternatívákat jutalmazzák. Összességében az a tapasztalat, hogy az irányelvek, törvények, rendeletek jelenleg nagyobb hatásfokkal működnek, mint a jutalmi rendszer. Az Európai Unió célja, hogy a 2014-es évhez képest 2019-re 80%-kal csökkentse a zacskóhasználatot. Ezzel pedig teljes összhangban áll a Spar újrahasználható zöldség- és gyümölcstasakja.


Kérjük várjon...

2 Comments
  1. Kedves Aranka!
   Ismereteink szerint jelenleg csak az említett üzletekben van ez a kezdeményezés, de bízunk benne, hogy rövidesen minden Spar üzlet csatlakozik hozzá.
   Üdvözlettel
   terkitoltoanyag.hu

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..