Felesleges élelmiszercsomagolás

Ez most komoly?- kérdezem magamról megfeledkezve, félhangosan, amint megpillantom egy nagy bevásárlóközpont zöldség-gyümölcs részlegén a felesleges, darabonként gondosan becsomagolt almát, banánt, avokádót, hámozott narancsot. A szemöldököm a tarkómig csúszik, a fejem csóválom; ennek vajon mi értelme?

De tényleg, mi értelme?

Hiszen a természet már becsomagolta a narancsot és a banánt. Különös gonddal, aprólékosan organikus héjba bugyolálta, ami megvédi a szennyeződéstől és a kisebb fizikai behatástól. Erre mit csinál az ember? Mi csinál a legönzőbb, legelvetemültebb lény ezen a bolygón? Eltávolítja a természetes csomagolást, hogy azt száz év alatt sem lebomló műanyag tálcával, fóliával, hálóval, zacskóval helyettesítse. Miközben nemzeteken átívelő társadalmi összefogások, kezdeményezések alakulnak a környezetvédelem jegyében; olyan remek találmányok születnek, mint a lebomló sörcsomagolás; száműzzük a szívószálat, a fültisztító pálcikát; újrahasznosítható anyagokból gyártunk bútort; és öko-friendly vezényszavakat tetoválunk az ég aljára is – észrevesszük egyáltalán, hogy milyen triviális baklövéseket követünk el?

Marketing mindenekfelett

Nem nehéz megfejteni az újracsomagolt élelmiszerek titkát, de ha eddig még nem gondolkodtál rajta, szívesen elárulom, honnan fúj a sale. A hámozott, egyesével becsomagolt zöldség- és gyümölcsdömpinget a fogyasztói igények hívták éltre, és tartják fent.

Időtakarékos megoldás

Rohanó világunkban mégis kinek van ideje egy láda almából kiválogatni a négy legszebbet? Pláne utána sorban állni a mérleg előtt… Nem sokkal egyszerűbb és gyorsabb elkapni egy ilyen pakkot? Érte nyúlsz, felveszed, megszemléled, bedobod a kosárba és már roboghatsz is tovább a húspult felé. Legalább két értékes percet megtakarítottál magadnak, nem igaz? Ha pedig helyetted valaki előre meg is pucolta a mandarint, az legalább még négy értékes perc az életedből.

Bio

A zöldség, gyümölcs elit- azaz biogazdálkodásból való származását jelző címkét valahova fel kell ragasztani. Bio, hiszen biztosan nem kezelték vegyszerekkel, de vajon mennyire lenne valóban bio, ha nem fóliába mumifikálva kínálnák? Mennyire lenne organikus, ha nem csak az emberi szervezetre veszélyes kemikáliákra mondanának nemet a termelők, hanem a környezetgyilkos műanyag csomagolásra is? Könnyfakasztóan képmutató…

Kicsi, design-os kiszerelés

Egy csinos kis zacskóban a mogyoró, az asztalt gyümölcsök könnyebben kezelhetőek, könnyebben szállíthatóak. Leveszed a polcról, bedobod a táskádba, otthon kirakod a konyhapultra, néhány mozdulat az egész. Nem lyukad ki a csomagolás, nem szóródik szét a tartalma. Kompakt, trendi és laza, tökéletesen megfelel korunk elvárásainak. A csomagoláson pedig van helye a márkajelzésnek. Facebook-és Instakompatibilis, akárcsak Te.

Matrjoskaja

Az Ikea példáját követve óriási divat a do it yourself– saláta. Ehhez a salátamixet tartalmazó zacskóban ott rejtezik külön zacskóban az öntet, és egy másik zacskóban a magvak… Ez máris három darab felesleges zacskót jelent. Konkrétan több szemetet vásárolsz, mint ételt! De ha nem lenne precízen külön csomagolva a gaz, a szósz és a mag, akkor nem éreznéd úgy, hogy a salátát Te magad készítetted, így viszont…

Rajtunk múlik!

Tudod mi a fentiekben az igazán, nagyon-nagyon szomorú? Az, hogy a plasztikpizsamás avokádó azért kerülhet a boltok polcaira, mert van rá igény. Mert sokan tényleg azt választják. És amíg a kereslet nem változik, a kínálat sem fog. Egyetlen dolgot tehetünk, ha véget akarunk vetni ennek az agyatlan allűrnek: soha ne vásároljunk feleslegesen csomagolt élelmiszert.