A logisztikai költségek csökkentésének tízparancsolata

Tudatos cégvezetőként nyilván Te is a költségek minimalizálására törekszel. Belegondoltál már abba, hogy havonta milyen összegeket fordítasz tárolásra, raktározásra, logisztikára? Nyilván igen; bizonyára pontos nyilvántartásod van erről. És azon vajon eltöprengtél, hogyan tudnád jelentősen csökkenteni ezeket a kiadásokat? Olvasd el bejegyzésünket, és hasznosítsd a tanácsainkat! Meglátod, hamarosan sokkal karcsúbb lesz az a bizonyos Kiadások nevű excel táblázat a gépeden…

Költségcsökkentés az optimális csomagolóanyag használatával

Több ízben értekeztünk már a jól megválasztott csomagolóanyagok, térkitöltőanyagok előnyeiről. Az első, és legfontosabb szempont a termékvédelem, de meg kell említenünk a marketing-funkciót, és a térkitöltőanyag szerepét a vállalati arculatépítésben is. A prémium minőségű kitöltőanyag fokozza a vásárlóid elégedettségét, így nagyobb eséllyel alakul ki bennük a céged iránti lojalitás (tehát, később is a Te webáruházadban vásárolnak majd, továbbá szívesen ajánlják ismerőseiknek). Azonban a térkitöltőanyag szerepe nem merül ki a fentiekben. Az ideális térkitöltőanyag ugyanis segít Neked csökkenteni a tárolás, a logisztika, a szállítás és a csomagolás díját is. Mutatjuk, hogyan!

Raktárkihasználás

Akinek van raktárkészlete, az pontosan tudja, hogy a raktárban minden egyes négyzetcentiméter hatalmas érték. A legjobb kihasználtság pedig megköveteli a rendet. A raktárban általában nincs üres kapacitás; nincs olyan sarok, polc, vagy szekrény, ahol nagyobb mennyiségű térkitöltőanyagot, vagy csomagolóanyagot halmozhatnánk fel. Éppen ezért ideális megoldás a levegővel telt fólia! Ezeket a speciális légpárnákat ugyanis csak a használat előtt tölti meg levegővel a térkitöltőanyag gyártó gép, töltés előtt pedig egészen csekély helyet foglalnak. Egy tekercs fóliából pedig pontosan 6 köbméter térkitöltőanyagot nyersz.

Szállítási költség

A csomagok postaköltsége minden esetben a súlyuktól függ. A nehezebb csomag szállítása drágább, míg a könnyebb csomagé sokkal kisebb költséggel jár. Tehát, célszerű könnyű térkitöltőanyagot használnod. Például a prémium minőségű, német gyártmányú Airplus, illetve az Airmove térkitöltő fólia levegővel telt párnái remek választásnak bizonyulnak, hiszen teljes védelmet nyújtanak a terméknek, mégsem növelik a szállítás díját. Mi mindenre gondolnak termékfejlesztés közben a Storopack szakemberei?!

Csomagolás díja

A csomagolás költsége azzal is csökkenthető, ha nem termelsz selejtet a csomagolóanyagból. Szuper gépek állnak a rendelkezésedre, amelyekkel pontosan annyi térkitöltőanyagot állíthatsz elő, amennyit fel is használsz, így nem keletkezik felesleg. Sőt! Ismered a kartondaraboló gépet? Ezzel a kiváló, praktikus berendezéssel ugyanis a raktárban keletkezett hulladékot hasznosítod; azaz kidobásra szánt kartondobozokból állíthatsz elő profi térkitöltőanyagot (így még a szemétszállítás díján is spórolsz, és ezt a gesztust a környezetünk is megköszöni Neked).

Tehát a logisztikai költségek csökkentésének tízparancsolata…

1. Rakj rendet a raktárban.

2. Törekedj maximális helykihasználásra.

3. Válassz kis helyigényű térkitöltő fóliát.

4. Csak közvetlenül a felhasználás előtt fújd fel a légpárnás térkitöltőt.

5. Csökkentsd a csomagok súlyát a megfelelő térkitöltőanyag használatával.

6. Használj térkitöltőanyag gyártó gépet. Ne a munkatársaid értékes idejét rabolja a csomagolás.

7. Hasznosítsd a hulladékot (például kartondaraboló gép használatával).

8. Ne pazarolj (a szükségesnél több térkitöltőanyag gyártása pazarlás. Mindig csak annyi fóliát tölts meg levegővel, vagy olyan hosszú Papillon papírcsíkot állíts elő, amennyit fel is használsz).

9. Kisebb méretű termékekhez válassz kisebb csomagolást, így kevesebb térkitöltőre is lesz szükséged (például kreppelt térkitöltő papír, vagy fagyapot).

10. Bátran kérdezz tőlünk. Ha tanácsra van szükséged, ne légy rest kérni! Mi örömmel segítünk, és a csomagolás szakértőiként biztosan lesz pár remek tippünk, amire Te talán nem is gondolnál…