Lebomló virágcserép a Spar üzleteiben

Ha az ember belegondol, hogy a mindennapi élete során mennyi műanyagot használ, akkor bizony meglepő felismerések érik. Elegendő csak körbetekinteni a szobában, ahol éppen ülsz. Játsszuk azt, hogy felemeled a tekinteted a monitorról, körbepásztázod a helyiséget, és elképzeled, ahogy minden műanyag tárgy hirtelen köddé válik körülötted.

Hopp, eltűnt a golyóstoll a kezedből, tégely nélkül szétfolyt a kézkrém, elpárolgott a telefonod fülhallgatója. Tócsaként áll az asztalodon a palack nélkül maradt ásványvíz. Hallod, ahogy a konyhaszekrényből szemenként potyog ki a só; a mosogatószer a lefolyóba csepeg; a vízforraló készülékből csupán egy fűtőszál maradt, a paradicsomok csomagolás nélkül meztelenkednek a pulton, a padlóra csurgott tejfölt boldogan lefetyeli a macskád, és… Mi volt ez a zaj? A cserepes növények földlabdái landoltak épp a padlón. Mehetsz porszívózni – konstatálod, de nem találod a porszívót sem…

Fröccsöntött plasztikbuborékban élünk

Ez sajnos így van. És bár a műanyag nem az ördög műve, és bizonyos helyzetekben nagyon is hasznos, azért törekednünk kell rá, hogy minél inkább csökkentsük a használatát. Egyrészt, mert nem képes lebomlani, másrészt pedig mert a műanyag cuccainkat sokkal elegánsabb, stílusosabb tárgyakkal is helyettesíthetjük. A műanyag virágtartókat például kókuszrost kaspóval!

A Spar üzletlánc környezettudatos újítása

Néhány hónapja jelent meg a biológiai úton teljesen lebomló, komposztálható kókuszrost kaspó a Spar üzleteiben. Szobanövényeket, dísznövényeket, hajtatott hagymás virágokat, pozsgásokat, broméliákat, flamingó virágot, szukkulenseket egyaránt vásárolhatunk organikus kaspóban. Vásárlás után ezeket a speciális virágtartókat célszerű kerámia kaspóba helyezni, majd a növény elvirágzását követően ki lehet ültetni a hagymákat a kertbe.

A képeket nézve meg kell állapítanunk, hogy ez nem csupán praktikus és környezetbarát, de határozottan elegáns, természethű megoldás is. A kókuszdió külső, rostos védőburkából készült (állítólag meglehetősen strapabíró, időtálló) kaspó ugyanis minden szempontból sokkal jobban passzol a növényekhez, mint műanyag alteregója.

A Spar a hosszú távú terveket illetően abban bízik, hogy egyrészt erősíthetik a vásárlók környezettudatos gondolkodását, másrészt a kókuszrost kaspó forgalmazásával 350 kg műanyag felhasználását fogják megspórolni.

Mi pedig szurkolunk nekik, hiszen a fenntartható gazdaság, és a hulladékcsökkentés nekünk is szívügyünk!