Körforgásos gazdaság

Hallottál már esetleg az Ellen MacArthur Alapítványról? Ez egy 2010-ben alapult nemzetközi szervezet, ami nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy megvalósítja a körforgásos gazdaságot. Ráadásul az elmúlt tíz évben olyan stratégiai partnereket is maga mellé állított, mint a Philips, a Danone, az Ikea, vagy éppen a H&M. Ebben a bejegyzésünkben bemutatjuk, hogy mit is jelent pontosan a körforgásos gazdaság (circular economy), és hogy hogyan képviseli ezt a Térkitöltőanyag.hu. Kellemes olvasást kívánunk!

Mi is az a körforgásos gazdaság?

Az elv a megújuló megoldásokon alapul. Szemben a lineáris fogyasztással (amiben a termék megvásárlását a használata, végül eldobása követi) a körforgásos gazdaságban a fogyasztási cikk helyreállítható, újra felhasználható, elraktározható. A lineáris fogyasztás középpontjában kizárólag a vásárló igényeinek kielégítése áll, míg a körforgásos gazdaságot szélesebb látókör, komplex gondolkodás jellemzi. Három legfontosabb pillére:

 Ne termeljünk (illetve lehetőségeink szerint minimalizáljuk a) hulladékot.

 Tartós alapanyagokból állítsunk elő tartós termékeket.

 Figyeljünk a természet rendszerének folyamatos regenerálására.

Nem szorítkozhatunk pusztán az egyik feltétel megvalósítására, hiszen ezek egymást erősítik, így ha valódi eredményt szeretnénk elérni, akkor mindhármat szem előtt kell tartanunk.

Most vizsgáljuk meg ezen a szűrőn keresztül az általunk forgalmazott térkitöltő anyagokat!

Hulladéktermelés visszaszorítása

Vegyük például a térkitöltő anyag-gyártó gépeket. Ezek legfontosabb előnye ugyanis, hogy a segítségükkel pontosan annyi térkitöltő anyagot állíthatsz elő, amennyire éppen szükséged van, így máris csökkentetted a hulladéktermelést (hiszen sosem keletkezik felesleg, amit ki kellene dobnod). Ez pedig nem csak a környezetnek jó, de neked is segít takarékoskodni. Ebből a szempontból a gépek királynője kétségtelenül a kartondaraboló gép, ami nem csupán abban segít, hogy kevesebb hulladékot termelj, hanem gyakorlatilag a kidobásra szánt papírszemétből állít elő értékes térkitöltő anyagot.

Tartós termékek és alapnyagok

A Térkitöltőanyag.hu elsősorban a Storopack kiváló minőségű térkitöltő anyagait és térkitöltő anyag-gyártó gépeit forgalmazza. A térkitöltő anyagok nagyrészt újrahasznosított, újrahasznosítható vagy komposztálható, természetes alapanyagokból készülnek. A visszakapott gépeket pedig a Storopack „hasznosítja újra”.  A gyárban kicserélik a kopott, régi alkatrészeket és a felújított gépeket újra értékesítik. Így egy-egy gépen akár 30 évvel ezelőtti gyártási dátum szerepelhet.

Más szempontból már a megfelelő térkitöltő anyag használatával is nagyban hozzájárulsz az adott termékek időtállóságához, hiszen megakadályozod, hogy a szállítás során megsérüljön, összetörjön, így használhatatlanná váljon, és a szeméttelepen végezze…

Az ökoszisztéma regenerálása

A természet egyik legszebb tulajdonsága, hogy képes önmagát újrateremteni, azonban megvannak a határai. Ha minden erőforrását kiaknázzuk, ha a végletekig kihasználjuk, és elpusztítjuk, akkor sajnos képtelen megújulni. Ezért fontos, hogy az alapanyagokat fenntartható gazdaságokból szerezzük; olyan üzemekből, olyan vállalatoktól, amelyek szavatolják, hogy ügyelnek a felhasznált nyersanyagok pótlására, szem előtt tartják a környezet védelmét, és aktívan részt vesznek a fenntartható gazdaság megteremtésében.

Látod; az a legszebb a fenti három alapelvben, hogy nem pusztán hangzatos frázisok, hanem egytől egyik gyakorlatba ültethetőek és egy kis odafigyeléssel maradéktalanul megvalósíthatóak.

Ha mindez számodra is fontos, akkor ezek fényében vizsgáld meg a saját vállalatod hulladéktermelését, ökológiai lábnyomát, és dolgozz ki új, fenntartható, környezetbarát stratégiákat. A környezettudatos tervezés kincstárnak is jót tesz, és a Föld is hálás érte!