Körforgásos gazdaság II. Avagy a Zéró hulladék program

Előző bejegyzésünkben részletesen bemutattuk Nektek a lineáris gazdaság és a körforgásos gazdasági modell közti szignifikáns különbségeket, és körbejártuk a körforgásos gazdaság pozitívumait. A bejegyzés végén megígértük Nektek, hogy legközelebb az Európai Unió fenntartható gazdaságra vonatkozó irányelveit is bemutatjuk. Lássuk hát, hogy mi tesz az EU környezetünk megóvása érdekében!

2014 nyarán az Európai bizottság „Úton a körkörös gazdaság felé: »zéró hulladék« program Európa számára” címen kiadott egy közleményt, ami a legfontosabb uniós jogszabályok javasolt módosításait is tartalmazta. Ezt a közleményt (magyar nyelven) ide kattintva olvashatjátok.

Furcsamód azonban még ugyanabban az évben vissza is vonták, arra hivatkozva, hogy 2015-re még átfogóbb dokumentációt dolgoznak ki a témában.

Végül így is lett; 2015-ben új javaslatcsomag látott napvilágot, melyben az Európai Unió részletesen meghatározta a jövőbeli hulladékgazdálkodási irányvonalat; azaz, megalkotta a hulladékhierarchiát.

A hulladékhierarchia arra hivatott, hogy pontosan kijelölje a hulladékok kezelésének módját, és ezek prioritását.

 1. A legfontosabb és a leghatásosabb a hulladék keletkezésének megelőzése
 2. Ezt követi az újrahasználatra való előkészítés
 3. A következő szint az újrafeldolgozás
 4. Majd az egyéb (pl. energetikai) hasznosítás
 5. És csak a legvégső esetben kerülhet sor hulladéklerakóban való elhelyezésre vagy égetésre.

Tehát, ha a hulladék keletkezését nem tudjuk megakadályozni, akkor kell újrahasználatban gondolkodnunk. Ha ez sem működik, akkor lehet szó újrafeldolgozásról. Ha nem lehet újra feldolgozni az adott hulladékot, akkor kerül képbe más féle hasznosítás. Hulladéklerakóba pedig csak az kerülhet, amit semmilyen módon nem tudunk visszacsempészni a körforgásos gazdaságba.

Partnerünk, a Storopack

Kiváló németországi partnerünk, a Storopack 2019-ben a gyártás során 30%-ban megújuló vagy újrahasznosított anyagot használt, és nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy 2025-re ezt az arányt 50%-ra emeljék. Ezt szem előtt tartva született meg a 100%-ban újrahasznosított és újrahasznosítható AIRplus® légpárnás fólia is.

Mit érdemes tudnod a 100%-ban újrahasznosított AIRplus® térkitöltőanyagról?

 • Kiemelkedő minőségének köszönhetően maximális védelmet biztosít termékeidnek a szállítás során.
 • Tényleg 100%-ban újrahasznosított anyagból készül. Nincs apróbetű.
 • Valójában a termék 99% levegő, és 1% fólia. (Neked pedig természetesen csak a fóliát kell kifizetned, a levegő ajándék ;))))
 • A fóliát ipari és fogyasztói hulladékból gyártják, ami világszinten egyedülálló eljárásnak minősül.
 • A gyártási folyamat során így az üvegházhatású gázok 30%-át meg tudják takarítani
 • A termelésben nem használnak fosszilis erőforrásokat.

Egy szó, mint száz, ha a Földanya webáruházat üzemeltetne, hétszentség, hogy a 100%-ban újrahasznosított AIRplus® fóliát használná térkitöltőanyagként. És ezzel a bájos képpel most búcsúzom is 😉