Vissza a természethez I. Avagy, a körforgásos gazdaság

Itt az ideje megfogadnunk, intézményesítenünk, és a gyakorlatba ültetnünk a kiváló, XVIII. századi filozófus, Jean-Jacques Rousseau felszólítását (bár egyes források szerint ez a mondat nem szerepel az életműben). Azonban most ne az idézet hitelességével és keletkezésének történetével foglalkozzunk; a blog témája ugyanis a körforgásos gazdaság, és az Európai Unió által kiadott, ide vonatkozó közlemények, jogszabályok, célok.

A természet egyik csodája kétségkívül az, hogy minden folyamat vége egy másik folyamat kiindulási pontja; ez biztosítja a folytonosságot, a körforgást. Pontosan ez az az elv, amit a hulladéktermelés, –gazdálkodás,  – gyűjtés, – feldolgozás terén érdemes követnünk. A körforgásos gazdaság tehát nem más, mint egyfajta visszatérés a természet rendjéhez.

Lineáris gazdasági modell VS. Körforgásos gazdaság

Alapvető különbség a két típusú gazdaság között, hogy a lineáris modellben a termék útja (ahogyan azt a név is sugallja) egyirányú. A természeti erőforrásokból állítják elő a terméket, ami a használat után hulladékként kerül ki a rendszerből. Így minden új termék előállításához további nyersanyagok kellenek, ami jelentős terhet ró a környezetre, és folyamatos hulladékképződést von maga után.

Ezzel szemben a körforgásos gazdaság lényege, hogy az adott terméket a használat után újrahasznosítják, újra feldolgozzák, így visszajuttatják a körforgásba, azaz jelentősen csökken a keletkezett hulladék mennyisége.

Ez itt a 100%-ban újrahasznosított anyagból (ipari és fogyasztói hulladékból) készült AIRplus® térkitöltő fólia. Ha szeretnél róla bővebb információt, vedd fel velünk a kapcsolatot!

A körforgásos gazdaság legfontosabb pillérei

  • Az első, és legfontosabb lépés a környezetbarát termékek tervezése. Tartós, javítható és újrahasznosítható termékek gyártása, melyek egyrészt hosszú távon kiszolgálják a vásárlót, másrészt miután elveszítik funkciójukat, sem válnak értéktelen hulladékká.
  • A lakosság szerepe a körforgásos gazdaság fenntartása szempontjából felértékelődik, hiszen a termékek vásárlása, használata, a hulladék szelektív gyűjtése az ő felelősségük (is).
  • A cél, hogy a keletkező hulladék szinte teljes mennyiségét vissza lehessen juttatni a körforgásba másodlagos nyersanyagként. Az elsődleges nyersanyaghoz pedig csak akkor kelljen nyúlnunk, ha ezekből már szó szerint kifogytunk.

Az Európai Unió az elmúlt években rendszeresen foglalkozik a fenntartható gazdaság problémájával, és igyekszik e tekintetben minél részletesebb gyakorlati javaslatokat, szabályokat kidolgozni.

Következő bejegyzésünkben ismertetjük az Európai Unió ide vonatkozó közleményeit, tartsatok velünk 2 hét múlva is!