Kávéspohár újratöltve

Sokan, bár azt valljuk magunkról, hogy fontos számunkra a környezetvédelem, mégis nap, mint nap elkövetünk apróbb-nagyobb bűntényeket a fenntartható gazdaság ellen. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, mégis elcsábulunk egy-egy jópofa, színes szívószál láttán; nem öntünk háztartási olajat a lefolyóba, mégsem hordunk magunkkal bevásárlószatyrot; sosem pöckölnénk ki cigi csikket a kocsi ablakán, de eldobható pohárból isszuk az utcán a kávét… Pedig mindenre van már környezetkímélő megoldás, csak észre kell vennünk, és bele kell építenünk a napi rutinba.

Egy csésze kávé elfogyasztása körülbelül 10-12 percig tart, majd az eldobható pohár a szemetesben landol. Egy felmérés adatai szerint évente 120 milliárd műanyag kávéspoharat dobunk ki, lebomlásuk pedig akár évszázadokig is eltarthat (az a pohár, amit hanyag mozdulattal a kukába repítünk, bőven túlél bennünket).

A MyCoffeCup projekt

2019 január közepétől Bécsben útjára indult egy új kezdeményezés, melynek egzakt célja, hogy egy év alatt 1 millió kávéspohártól szabadítsa meg a környezetet. Városszerte egyre növekszik az akcióban résztvevő kávézók száma, ahol a vendégek speciális, többször használatos poharakba kérhetik a kávét, melyet később forgalmasabb csomópontokon, megállókban lévő üzletekben, vagy automatáknál válthatnak vissza. A visszaváltott kávéspohárért pedig 1 eurót érő kupont kapnak, amit süteményre, ásványvízre válthatnak be.

A MyCoffeCup névre keresztelt fejlesztés a Bécsben található Cup Solutions cég nevéhez fűződik. Az előállítás mellett ők gondoskodnak a poharak szintén környezetbarát tisztításáról is. A folyamat során nem használnak káros öblítőszereket, a gépek felmelegítéshez visszacsatolt hőenergiát alkalmaznak, és a szükséges áram egy részét is napenergiával állítják elő. Ezeket a hőálló, formatartó, polipropilén poharakat 500 alkalommal lehet elmosni, majd ezután építőanyag, vagy gyerekjáték formájában 100%-ban újrahasznosításra kerülnek.

Bízunk benne, hogy ez a zseniális kezdeményezés mielőbb átlépi Bécs határait, és hamarosan egyre több városban, köztük Budapesten is üdvözölhetjük a mosható, többször használatos kávéspoharakat! Addig pedig törekedjünk rá, hogy minél kevesebb műanyagpoharat fogyasszunk. Számos cég foglalkozik hordozható, visszazárható designer bögrék gyártásával, nézzünk körül a webáruházakban, biztosan megtaláljuk a saját stílusunkhoz legjobban illőt!