In memoriam of műanyag szívószál

sdfsdfsdsdfsdffVilágszerte egyre nagyobb visszhangot keltenek a szívószál-ellenes kampányok. Napról napra több cég teszi le a névjegyét a fenntartható gazdálkodás, a szelektív hulladékgyűjtés, az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a környezetbarát csomagolás mellett. Több és több multi áll a jó oldalra a szívószál elleni küzdelemben. Napjainkra olyan nagy nevekkel bővült a hadsereg, mint a Starbucks, az Alaska Airlines, a McDonald’s, az Anantara and AVANI Hotellánc, vagy az Accor csoport; a Lidl pedig még nyáron bejelentette, hogy megszűnteti a szívószálak forgalmazását.s

Rövid, történeti áttekintés

Szívószálat már sumérok is használtak, üszke 5000 évvel ezelőtt, tehát a szívószál nem elsősorban a fogyasztói társadalom úri hóbortja. Igaz, ők nemesfémből készítették, ekképp ártalmatlan volt a környezetre, azonban az igény már akkor is megmutatkozott rá.

A modern szívószál első szabadalma 1888-ra tehető. A legenda szerint Marvin Stone, egy cigarettapapír-gyártó vállalkozó épp egy nehéz nap végén iszogatta kedvenc koktélját egy rozsfű-szállal, amikor végzetes hiba történt. A rozsfű-szál beletöredezett a pohárba, lényegesen visszavetve ezzel az ital okozta élményt. Ezen a baleseten felbuzdulva pedig ő megalkotta az első, papír-alapanyagú szívószálat, hogy a későbbiekben mellőzze az ilyen jellegű incidenseket. Korszakalkotó találmányát nyomban el is kezdte a helyi étteremben tesztelni, a pozitív visszacsatolásoknak köszönhetően pedig a praffin olajjal bevont, tartós változat menten szabadalmat nyert.

 A szívószál történetének harmadik fejezetét a San Franciscóból származó Joseph B. Friedman írta. Az úriember kislánya ugyanis nem kedvelte az egyenes verziót, így apa – hogy a kis hercegnő kedvében járjon – életre hívta a hajlítható változatot (Flex-Straw). A hajlítható szívószál azonban nyomban hatalmas népszerűségre tett szert. A legfontosabb piacot a kórházak jelentették, hiszen ennek köszönhetően a fekvőbetegek kényelmesen juthattak folyadékhoz, és így az addig használt üveg szívószálak fertőtlenítése sem jelentett többé plusz munkát a kórház dolgozóinak. (Ennél a pontnál azért be kell látnunk, hogy a szívószálnak bizonyos területen nagyon is van létjogosultsága.)

A szívószál-ipar végül elhagyta a papírt, és a műanyagra nyergelt át, ami a 60-as évektől olcsóbbnak bizonyult, a gyorséttermek pedig azonnal lecsaptak rá. Úgy húsz évvel később divatba jöttek a színes, hatalmas, vicces, mókás óriás szívószálak, mint a koktélparty-k és gyerekzsúrok nélkülözhetetlen kelléke.

millió

egyszer használatos szívószálat használunk naponta

milliárd

Eldobott szívószál hever a strandokon

%

A szívószálak aránya az óceánokban lévő összes műanyaghoz képest

Zárásként pedig tisztázzuk: nem maradunk ám szívószál nélkül. A környezetvédelmi kérdésre reflektálva ugyanis egyre több cég vágott bele papír-, és más, 100%-ban lebomló, természetes alapanyagú szívószálak gyártásába. A szalma, a bioműanyag, a bambusz, vagy épp a tészta, a fém, vagy az üveg például kiválóan alkalmas szívószál-alapanyag. Tehát, aki nem szeretne lemondani a szívószálakról, az kedvére válogathat a piac újdonságai között! Jópofák, tartósak, és ami a legfontosabb: egyetlen teknős orrából sem kell néhány év múlva kihúzni őket (videó CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK).

 

Ha Te magad is szeretnéd letenni a névjegyed a környezettudatos csomagolás mellett, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot, és válassz bio-térkitöltőanyagaink közül!