Te is fúziós vásárló vagy?

Ha netán azt gondolnád, hogy a vásárló az a személy, aki elmegy a vásárba, és félpénzen tyúkot vesz, akkor tévedsz. Akárcsak, ha úgy sejted, hogy az a vásárló, aki online vesz tyúkot, és a félpénzt bankkártyával fizeti. A XXI. század ugyanis életre hívta a vásárló egy új, eddig ismeretlen dimenzióját. Nem más ő, mint a fúziós vásárló.

Miről ismerszik meg a fúziós vásárló?

Elsősorban arról, hogy (amellett, hogy személyesen és online is shoppingol), kedveli az úgynevezett click & collect módszert is. Vagyis, belép a webáruházba, online összeválogatja a számára szükséges portékát (legyen az akár ágynemű, élelmiszer, cipő, ékszer – gyakorlatilag bármi és akármi), majd felkerekedik, és elmegy érte személyesen. Teszi ezt elsősorban azért, hogy megússza a sorban állást, illetve hogy minél kevesebb időt kelljen teljes fizikai valójában az üzletben töltenie.

Miért jó ez neki?

Hát, mert covid (ez 2021-ben válasz minden kérdésre). A koronavírus-világjárvány hatására ugyanis teljesen átalakult az emberek vásárlói magatartása és megváltoztak a szokásai. Bár jelenleg éppen nincs hatályban semminemű korlátozás, azért a legtöbben inkább maradnak a biztonságos, kényelmes és gyors online vásárlásnál. Nézzük, mit tükröznek az idevonatkozó aktuális statisztikák az európai lakosság tekintetében:

  • A fogyasztók 24%-a járvány után is marad a click & collect módszernél (miközben 54% úgy vélekedik, hogy a click & collect-en még bőven akad csiszolni való- de erre később visszatérünk).
  • 28% előnyben részesíti az online vásárlást
  • 45% kellemetlenül érzi magát zsúfolt térben
  • 32% bosszankodik, ha sorban kell állnia
  • 33% nem hajlandó egy üzletben 5 percnél több időt eltölteni
  • 53% szerint az online vásárlás kevesebb stresszel jár

 

Tehát, egyre többen fordulnak a click & collect felé. Mindannak ellenére is, hogy…

  • 22%-nak problémát jelent elmenni az adott üzletbe az áruért
  • 25%-nak gondot okoz, hogy várni kell az üzletben az online összegyűjtött termékekre
  • 22%-nak kétségei vannak a termékek minőségét illetően

 

A click & collect kereskedelmi és marketing szempontból

Az új fogyasztói magatartás több szempontból is új kihívás elé állította a kereskedőket és a marketingeseket, valamint véglegesen megváltoztatta, átalakította a kiskereskedelmet. A személyes vásárlás komplex élménye ugyanis a márkahűség alapja, ehhez pedig hozzátartozik az üzlet kialakítása, hangulata, jellege (zene, fények, térelrendezés, stb.), az eladó viselkedése és még számos egyéb tényező.

 

Az online térben azonban teljesen új, más típusú elvárásoknak kell megfelelni. A webáruháznak teljesen más a fegyvertára (webdesign, arculat, kényelmi funkciók, chat, stb.) – talán csak egyetlen átfedés van: a csomagolás. Ez tehát az oka annak, hogy a csomagolás egyre jobban felértékelődik, egyre több figyelmet kap. Ha kíváncsi vagy, hogy mi a csomagolás szerepe napjainkban, illetve, hogy milyen a jó csomagolás, akkor kattints ide, és olvasd el ezt a bejegyzésünket.