Európai Hulladékcsökkentési Hét (2019)

Van egy jó ötleted, hogyan lehetne csökkenteni a hulladékot akár saját háztartásunkban, akár az utcákon, vagy az óvodában, iskolákban, egyéb intézményekben? Akkor semmiképp ne tartsd magadban! Idén november 13. éjfélig ide kattintva regisztrálhatsz és adhatod le saját akcióterved az Európai Hulladékcsökkentési Hét weboldalán, november 16-24 között pedig már el is kezdheted megvalósítani!

Mi is az az Európai Hulladékcsökkentési Hét?

Gyakorlatilag egy Európa-szintű mozgalom, amelyhez egyre több és több ország csatlakozik. A cél, hogy kreatív és hatékony eszközökkel nyissák fel az emberek szemét a túlfogyasztás és a hulladékgazdálkodás problémáival kapcsolatban. Az idei esemény szlogene is igen találó: Nyisd ki a szemedet és csökkentsd a szemetet!

Idén hazánkban az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége végzi a koordinátori feladatokat.

Hogyan csökkenthetjük a szemetet?

Ennek számos, különböző módja van. A szemétcsökkentést (vagy a szemét felhalmozását) valójában már vásárlás közben megkezded. Egyrészt, ahogy a madaras teszkóban műanyag zacsiba szeded a paradicsomot, máris magadhoz vettél egy zacskót, ami két órán belül a kukában landol. Másrészt azzal, ha elcsábulsz az egyet fizet hármat kap akcióknak, nagy valószínűséggel olyan holmit is hazaviszel, amire valójában semmi szükséged (és csak idő kérdése, hogy mikor dobod ki). Tehát, ha csak azt veszed meg, amire tényleg szükséged van, akkor jelentős összegeket spórolsz, nem utolsó sorban pedig csökkentetted a szemetesed tartalmát is. De ide tartozik még a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás, illetve – bár kevesen gondolják, de – az ajándékozás, adományozás is (hiszen közvetve ezzel is hatással vagyunk a termelésre és az iparra).

Hogyan jelentkezhetsz?

A felhívásra magánszemélyek, önkormányzatok, gazdasági társaságok, civil- és közhasznú szervezetek, oktatási intézmények egyaránt jelentkezhetnek, a lényeg csupán, hogy legyen egy eredeti, ötletes, jól kidolgozott, működő programjuk, aminek középpontjában a hulladékcsökkentés áll. A jelentkezéshez kattints ide!

Miként lehetne átformálni az emberek gondolkodását; milyen eszközökkel, programokkal, játékokkal érhetnénk el, hogy viselkedésükkel, magatartásukkal és hozzáállásukkal a fenntartható környezetet támogassák, és ügyeljenek természeti kincseink megóvására? Nagyon fontos lenne, hogy a hulladékcsökkentés jelentősége olyanokhoz is eljusson, és azokat is megérintse, akik ezidáig nem foglalkoztak ezzel… Ezen érdemes a felhívástól függetlenül is elgondolkodnunk.

Mi következik a Hulladékcsökkentési Hét után?

2020 január 15-ig a zsűri kiértékeli a végrehajtott akcióterveket, majd január 31-ig továbbítja az arra érdemeseket a nemzetközi zsűri felé.

2020 áprilisában közzé teszik a Díjra jelöltek listáját, 2020 májusában pedig megrendezésre kerül a Díjátadó Ünnepség Brüsszelben. Ha érzel kedvet hozzá, hogy részt vegyél ebben a nagyszerű programban, akkor jelentkezz most! Ha pedig nem, akkor tarts egy privát hulladékcsökkentési hetet otthon és a környezetedben 🙂