Innovatív csomagolóanyag, a csomagolás jövője

A legtöbb embernek a csomagolás szó hallatán általában egy papír-, vagy műanyagdoboz jut eszébe.  Esetleg egy fólia, nejlon, vagy speciális esetben tégely, illetve üvegcse. A Colourform vállalat azonban, Dr. Ian Peterson jövőkutatóval együttműködve nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy létrehozza az abszolút környezetbarát, biológiai úton lebomló (sőt, ehető) csomagolóanyagot.

Milyen szempontok játszanak szerepet a tervezés során?

A kutatások és a fejlesztés során az első és a legfontosabb, hogy folyamatosan szem előtt tartsák a vásárlók és a fogyasztók igényeit. A csomagolóanyagnak tehát mindenképpen formatervezettnek, kis súlyúnak, esztétikusnak és természetesen prémium minőségűnek kell lennie.

Miből készül az innovatív csomagolóanyag?

Elsősorban növényi rostokból, de egy speciális gombafajtából nyert fonalakkal is kísérleteznek, továbbá tengeri moszatokat is igyekeznek felhasználni a gyártás során. Ez utóbbi a Skipping Rocks Lab fantázianevet kapta, és külön érdekessége, hogy amellett, hogy biológiai úton 100%-ban lebomló, még ehető is.

Maga a termék, mint csomagolás

A Colourform másik fontos (és hihetetlenül fantáziadús) törekvése, hogy bevezessék a termék, mint csomagolóanyag használatát. Rámutattak például, hogy az okostelefonok számára a töltőjük kiváló csomagolóanyag lehet, akárcsak a hordozható billentyűzet. Ha pedig lehetővé válik, hogy az elektronikai eszközöket saját tartozékukba csomagoljuk, akkor okafogyott lesz a papír- és műanyag csomagolás használata! E logika mentén a ruházati termékeknek ideális csomagolóanyag lehetne a hozzájuk tartozó kiegészítő.

Mik a tervek a jövőre nézve?

Hannah March, a Colourform üzletfejlesztési igazgatója bízik a fejlesztések sikereiben és reméli, hogy a fenntartható, környezetbarát csomagolás hamarosan világszerte elterjed, és felváltja a műanyag használatát. Az olyan cégek, amelyek számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, bizonyára örömmel nyitnának az alternatív megoldások felé, azonban kizárólag abban az esetben, ha az új, környezetbarát csomagolás nem követel részükről kompromisszumot, és hűen tükrözi termékeik prémium jellegét.

Összességében nagyon izgalmas újítás lenne moszatokból csomagolóanyagot készíteni (persze csak, ha ehhez nem a tengerfenéken békésen éldegélő természetes kolóniát használják fel). Gondold csak el, milyen mértékű műanyaghulladéktól mentesíthetné ez a Földbolygót, és hány fa menekülne meg így! Nyilván hosszú évekbe telik, amíg a fenti koncepció megvalósul és globálisan elterjed, azonban mi addig is törekedhetünk rá, hogy óvjuk a környezetet, visszaszorítsuk a hulladéktermelést, és a csomagolás során olyan térkitöltőanyagot használjunk, ami nem terheli a környezet. Ilyen például a természetes fagyapot, a környezetbarát dekor kreppelt térkitöltő papír, vagy az újrahasznosított anyagokból készülő Airplus térkitöltő fólia is!