Amit biztosan nem tudtál az alumínium dobozról

Viszonylag kevesen tekintenek különösebb értékként egy kólás-, vagy egy sörös dobozra – és ennek pusztán egyetlen oka lehet, mégpedig hogy nincsenek tisztában az alumínium pozitív tulajdonságaival. Pedig az alumíniumdoboz valódi kincs, és nem csupán a kreatív, hobbi-művészlelkek lakta párhuzamos világban, hanem a környezetvédelem és a fenntartható gazdaság szempontjából is.

Biztosan nem tudtad az alumíniumról, pedig…

  • A mennyiséget tekintve, évente 650 ezer biciklit készíthetnénk hulladék alumíniumdobozokból.
  • Vagy akár Gödöllő éves áramfogyasztását is fedezhetnénk belőle.
  • Mindössze 60 nap elegendő ahhoz, hogy a kidobott aludobozból újra használhatót gyártsanak.
  • A valaha előállított alumínium 75%-a jelenleg is a körforgásban van.
  • Az alumínium akárhányszor, minőségromlás nélkül újrahasznosítható.
alumínium

De mi inkább elpazaroljuk.

Magyarországon évente 15 200 tonna alumíniumot használnak üdítős- és sörösdobozok gyártásához (ez körülbelül 1 milliárd darab aludoboz előállítását jelenti). A fenti mennyiségnek mindössze 41%-át gyűjtjük szelektíven, 50%-a hulladéklerakóba kerül, 9%-a pedig hulladékégetőben végzi (ez összesen körülbelül 8900 tonna alumíniumhulladék). Hazánk tehát finoman szólva sem jár élen az alumínium-újrahasznosításban, ennek pedig elsődleges oka, hogy az emberekhez nem jutnak el az ezzel kapcsolatos legfontosabb információk. A többség nem tudja, pedig körülbelül 200 kiskereskedelmi egységben, iskolákban, vendéglátóhelyeken, benzinkutakon és más intézményekben egyaránt vannak már kihelyezett alumíniumdoboz-visszaváltó automaták. Az első és legfontosabb lépés tehát a lakosság edukációja lenne alumínium-újrahasznosítás témájában.

Az Európai Unió 5-10 éves célterve

Az Európai Unió terve szerint 2025 végére az összes tagállamra vonatkozóan kötelezővé teszik a csomagolási hulladék 65%-ának szelektív gyűjtését és újrahasznosítását. Az alumínium csomagolás célértéke 50%, 2030-ra pedig 60% lesz.

Mit tehetsz magánemberként?

Az alumíniumdobozos élelmiszerek és italok vásárlása környezetvédelmi szempontból teljesen védhető, ha odafigyelünk rá, hogy használat után a megfelelő hulladékgyűjtőbe kerüljenek. Tehát, nincs más dolgod, mint a kiürült dobozt a háztartási szemét helyett aludoboz-visszaváltóba helyezni.

Ha viszont a bekezdés elején hivatkozott, kreatív művészlelkek táborát erősíted, akkor akár ékszereket, vagy különféle dísztárgyakat is készíthetsz használt alumíniumdobozokból. Mutatunk néhány tippet, mazsolázgass kedvedre!