Amit biztosan nem tudtál az alumínium dobozokról

Viszonylag kevesen tekintenek különösebb értékként egy kólás-, vagy egy sörös dobozra – és ennek pusztán egyetlen oka lehet, mégpedig hogy nincsenek tisztában az alumínium pozitív tulajdonságaival. Pedig az alumíniumdoboz valódi kincs, és nem csupán a kreatív, hobbi-művészlelkek lakta párhuzamos világban, hanem a környezetvédelem és a fenntartható gazdaság szempontjából is.

Biztosan nem tudtad az alumíniumról, pedig…

  • A mennyiséget tekintve, évente 650 ezer biciklit készíthetnénk hulladék alumíniumdobozokból.
  • Vagy akár Gödöllő éves áramfogyasztását is fedezhetnénk belőle.
  • Mindössze 60 nap elegendő ahhoz, hogy a kidobott aludobozból újra használhatót gyártsanak.
  • A valaha előállított alumínium 75%-a jelenleg is a körforgásban van.
  • Az alumínium akárhányszor, minőségromlás nélkül újrahasznosítható.
alumínium

De mi inkább elpazaroljuk.

Magyarországon évente 15 200 tonna alumíniumot használnak üdítős- és sörösdobozok gyártásához (ez körülbelül 1 milliárd darab aludoboz előállítását jelenti). A fenti mennyiségnek mindössze 41%-át gyűjtjük szelektíven, 50%-a hulladéklerakóba kerül, 9%-a pedig hulladékégetőben végzi (ez összesen körülbelül 8900 tonna alumíniumhulladék). Hazánk tehát finoman szólva sem jár élen az alumínium-újrahasznosításban, ennek pedig elsődleges oka, hogy az emberekhez nem jutnak el az ezzel kapcsolatos legfontosabb információk. A többség nem tudja, pedig körülbelül 200 kiskereskedelmi egységben, iskolákban, vendéglátóhelyeken, benzinkutakon és más intézményekben egyaránt vannak már kihelyezett alumíniumdoboz-visszaváltó automaták. Az első és legfontosabb lépés tehát a lakosság edukációja lenne alumínium-újrahasznosítás témájában.

Az Európai Unió 5-10 éves célterve

Az Európai Unió terve szerint 2025 végére az összes tagállamra vonatkozóan kötelezővé teszik a csomagolási hulladék 65%-ának szelektív gyűjtését és újrahasznosítását. Az alumínium csomagolás célértéke 50%, 2030-ra pedig 60% lesz.

Mit tehetsz magánemberként?

Az alumíniumdobozos élelmiszerek és italok vásárlása környezetvédelmi szempontból teljesen védhető, ha odafigyelünk rá, hogy használat után a megfelelő hulladékgyűjtőbe kerüljenek. Tehát, nincs más dolgod, mint a kiürült dobozt a háztartási szemét helyett aludoboz-visszaváltóba helyezni.

Ha viszont a bekezdés elején hivatkozott, kreatív művészlelkek táborát erősíted, akkor akár ékszereket, vagy különféle dísztárgyakat is készíthetsz használt alumíniumdobozokból. Mutatunk néhány tippet, mazsolázgass kedvedre!

Iratkozz fel hírlevelünkre.
Így biztosan nem maradsz le semmi érdekesről! 

Sikeresen feliratkoztál a hírlevelünkre!

Hiba történt a feliratkozás közben. Kérjük, próbáld újra!

Igen, szeretnék az ingyenes hírleveleken keresztül értesülni az aktuális ajánlatokról, újdonságokról, eseményekről. Ebből a célból hozzájárulok e-mail címem és a fent megadott személyes adataim használatához.