A régi palack új élete

Egy műanyag palack hasznos élettartama igencsak rövid, hiszen a használat után azonnal a (legjobb esetben) szelektív szemetesbe kerül. Ezzel ellentétben sajnos földi pályafutása viszont nagyon hosszú: minimum 450 év (ennyi kell a lebomlásához). Mindannyian érezzük, hogy ez az arány nagyon nincs rendben… Így látja ezt a kérdést a Ford  vezetősége is, ezért úgy határoztak, hogy egy speciális eljárással kárpitot készítenek a használt PET palackokból.

Fából vaskarikát?!

Pontosabban: palackból kárpitot. Első lépésben a palackokat és a kupakokat aprószemű forgáccsá darálják, majd 260ºC-ra hevítve homogén masszát állítanak elő belőlük (ez nagyjából valamifajta lávaszerű műanyagszósz lehet). Ebből a masszából cérnavékony műanyagszálakat húznak, amit később fonallá sodorva használnak a kárpit gyártásához. Egy gépkocsi kárpitjához körülbelül 470 db eldobható palackot használnak, ami azt jelenti, hogy minden új autó ennyivel csökkenti a kidobott műanyag palackok számát.

Minden Ford EcoSport SUV ilyen speciális palackkárpittal készül. Az EcoSport bevezetése óta több mint 650 millió palackot dolgoztak fel a kárpitgyártás során, ami nagyjából 8265 tonna műanyaghulladéktól szabadította meg bolygónkat. Nem újdonság különben a Ford részéről a környezettudatos attitűd; 20 évvel ezelőtt ugyanis már a Mondeo gyártása során is szerepet kapott az újrahasznosított műanyag.

Mit tehetsz, hogy kevesebb műanyag palack végezze a kukában?

A Ford kezdeményezésén felbuzdulva utánajártunk, hogy magánemberként hogyan, miként tudnánk újrahasznosítani a műanyag palackokat. Az első, legegyszerűbb és legfontosabb persze az, hogy aki teheti, kerülje a PET palackos üdítők vásárlását (amúgy is tele vannak cukorral, édesítőszerekkel, és más toxinokkal)- de ha már megtörtént a baj, akkor kezdjünk valamit a palackkal (ahelyett, hogy egy hanyag mozdulattal a kukába dobjuk).

Készíthetsz egyedi függőkertet használt műanyag palackokból.

A kupakokkal mozaikként dekorálhatod az unalmas felületeket.

Csinálhatsz vidám, egyedi kaspókat a palackok aljából.

Hangulatos lámpaburaként is nagyon mutatós a műanyag palack.

Közeleg a hideg idő, gondolj a madárkákra is. Nagyon hálásak lesznek a törődésért!

Mit szólnál egy praktikus, PET palackból készült lapáthoz?

Ha pedig szeretnéd visszaszorítani a műanyaghulladék-termelést, akkor csomagolás során használj 100%-ban lebomló, környezetbarát fagyapotot, vagy állíts elő térkitöltőt használt kartondobozokból!