Szenzációs civil kezdeményezés: 10 millió fa

A 10 millió fa címmel indult, országos civil kezdeményezés egyre nagyobb népszerűségnek örvend: a Facebook követőtábor gyarapszik, miközben neves környezetvédők és kertészek, erdőmérnökök csatlakoznak, hogy támogassák a közösséget a jó ügyért való harcban.

De miért is kell nekünk 10 millió fát ültetni?

Mindannyian fel tudjuk idézni általános iskolás korunkból a környezetismeret órán elhangzottakat: a fák képesek megkötni a szén-dioxidot. Azonban a fák szerepe a globális felmelegedés elleni küzdelemben ennél sokkal összetettebb. Mindemellett ugyanis hatékonyan hűtik a levegőt, és segítenek megfékezni az egyre több területet (például az Alföldet is) fenyegető elsivatagosodást. A fák továbbá megfogják a rétegvizet, így megakadályozva, hogy az intenzív esőzések elmossák a talajrétegeket, ezzel útját állva a gyors talajeróziónak. És van itt még valami, amiről muszáj szót ejtenünk, mégpedig a biodiverzitás. Földünk faunájának sokszínűsége ugyanis szintén hatalmas veszélyben forog, de 10 millió fa ültetésével az állatok pusztulása (és állatfajok eltűnése) ellen is sokat tehetünk. Szóval… Még mindig ezt olvasod, ahelyett, hogy fát ültetnél? Végül is az én saram, én írom (ahelyett, hogy fát ültetnék).

Hogyan csatlakozhatsz?

Mutatok egy Facebook oldalt, de nem szeretnék senkit összezavarni. Azzal, ha beköveted, belájkolod, és megosztod, semmit sem tettél a klímakatasztrófa ellen. Azzal, ha elültetsz egy fát, viszont annál többet. Azonban, tekintve, hogy az ember szociális lény, szeret mindent közösségben csinálni. Íme tehát, itt találod a 10 millió fa kezdeményezés oldalát, amelyet már több mint harmincegy-ezren kedvelnek, és még többen követnek.

Ki, hol, mit, mikor?

Te, bárhol, fát, bármikor.

Kicsit konkrétabban; hazánkban november 9-re tervezik a nagyszabású faültetést, amihez magad is csatlakozhatsz. Ezen a projekten szakavatott csapat dolgozik, és hamarosan el is készülnek egy szakmai ajánlással, amely abban segít majd nekünk, lelkes laikusoknak, hogy hol, milyen fát érdemes ültetnünk (tehát, milyen fafajtát telepítsünk városban, falun, löszös, agyagos, száraz, nedves földben, stb).

Csatlakozz a kezdeményezéshez, kövesd a 10 millió fa Facebook oldalát, ültess fát – annál is inkább, hiszen lassan a bejegyzés végére érek, és ha én befejezem az írást, akkor te befejezheted az olvasást, és mindketten mehetünk ültetni. Mondjuk most.