Tippek home office idejére

Bizonyára köztetek is többen vannak, akik a járványügyi helyzet idejére home office-ba vonultak, és megtapasztalhatták az otthoni munkavégzés napos oldala mellett a hátrányait is. Mert valóban nagyon vonzó lehetőség, hogy nem csörög a vekker, nem kell buszra várni, dugóban állni; és kényelmes (dolognak tűnik) mackónadrágban ülni a számítógép előtt, de van itt valami, amit elveszítünk, miközben nem is hinnénk, hogy mekkora érték. Ez pedig a napi rutin.

Az emberek számára ugyanis a mindennapi, apró szokások biztonságérzetet adnak. Afféle támpontok ezek, amelyek segítenek magabiztosan menedzselni a hétköznapokat. Minden reggel azonos időben kelünk, ugyanabból a bögréből fogyasztjuk el a reggeli kávét, ugyanazzal a lábbal lépünk be a zuhany alá. Ha pedig home office üzemmódra kapcsolunk, akkor ezek a mini rítusok általában megszűnnek, és bár eleinte jóleső érzés a szabadság, de ez idővel bizonytalanságba fulladhat.

Ezért összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amit célszerű megfogadni, hogy az otthoni munkavégzés alatt is megőrizhessük lelkünk békéjét.

Kelj minden reggel azonos időpontban.

Persze, ha nem muszáj, nem kell 5:30 állítanod az ébresztőórát, de ne borítsd fel a bioritmusod azzal, hogy a fél napot átalszod. Különben is: ne feledd, eljön még az az idő, amikor vissza kell zökkenni a rendes kerékvágásba!

Öltözz fel.

Nyilván nem öltönyre és nyakkendőre gondolunk, de ne töltsd az egész napod pizsamában. Válassz kényelmes, de igényes outfitet a munkához. Hidd el, ha otthon is odafigyelsz a külcsínre, az egyrészt pozitív hatással van a hangulatodra, másrészt sokkal produktívabb leszel!
Ha pedig videó konferenciára kerül sor, akkor a képen látható módon könnyen megoldhatod az elegáns kinézetet.

Ne dolgozz az ágyból.

Bármilyen picike is a lakásod, törekedj rá, hogy a pihenés és a munka színtere elkülönüljön, ez lehet akár egyetlen szoba két sarka is.

Tarts szüneteket.

Ha van rá lehetőséged, sétálj egyet a kertben, vagy locsold meg a virágaidat, hallgass egy kis zenét, mozgasd meg a végtagjaidat, csinálj pár nyújtógyakorlatot.

Hasznosítsd a szabadidődet.

Mennyi időt igényelt reggelente bemenni a munkahelyedre és délután hazautazni? Nos, az így felszabadult perceidet (óráidat) eztán akár a hobbidnak is szentelheted. Mire is fogtad rá eddig, hogy nem jut rá időd? Festés, jóga, olvasás? Tessék, most itt a remek alkalom, hogy elmerülj ezekben!

Tudd abbahagyni.

Nem szabad átesned a ló másik oldalára. Attól, hogy otthonról dolgozol, még van munkaidőd, nem kell (sőt, tilos) éjfélig dolgozni. Nem szabad hagynod, a munka összefolyjon a pihenésre szánt idővel, vagy a magánéleteddel.

Ha Neked is vannak tippjeid, praktikáid, amelyekkel könnyebbé, gördülékenyebbé tehetnéd mások számára a home office-ban töltött időt, oszd meg velünk!

Végezetül pedig, hadd mutassuk be, nálunk hogyan telik a home office. 🙂

„Az a legjobb a home officeban, hogy büntetlenül megihat az ember munka közben egy fröccsöt.” 😁

Heni

„Két gyerek mellett nem egyszerű home officeban dolgozni, visszasírom inkább a szokásos 5:30-as kelést.”

Letti

„Ilyen jó időben és ilyen társaságban jobban telik a home office.”

Rami