Számvetés helyett tervezz!

Hamarosan véget ér 2019. Ebben az időszakban hajlamosak vagyunk számot vetni egész évünkkel, és gyakorta rádöbbenünk, hogy bizony elmaradt az újévi fogadalmak megvalósítása, és a terveinket is szétfújta a szél… Nem száműztük a csokoládét az étrendünkből, nem járunk naponta konditerembe, nem fordítottunk több időt a hobbinkra és önmagunkra, nem olvastunk ki havonta egy könyvet, nem csináltunk több közös programot a barátainkkal… Végül teljes depresszióba süppedve megállapítjuk, hogy ez az év is elszállt fölöttünk anélkül, hogy bármit fel tudnánk mutatni. Nos, itt az ideje, hogy önostorozás helyett inkább a jövő évre helyezzük a fókuszt, és tudatosan tervezzünk. Lássuk, hogyan!

Ne légy túl szigorú magadhoz

A fent részletezett önmarcangolás nem csak, hogy semmi jóra nem vezet, de kifejezetten destruktív, káros is ránk nézve. Persze, egészséges, reális önkritikára mindannyiunknak szüksége van, mégsem szabad elmerülni a negatív gondolatokban.  Arra, hogy felismerjük, hogy életünk mely területén szeretnénk változtatni, célszerű pusztán minimális időt fordítanunk, és ha ezzel megvagyunk, utána engedjük el, és foglalkozzunk inkább a jövőnkkel.

újévi

Ismerjük fel a saját vágyainkat

Biztosan kell nekünk a századik ügyfél, biztosan le akarjuk adni azt az 5 kilót – vagy ezek pusztán mások elvárásai felénk? Mert ha olyasmit tervezünk, amihez nincs belső motivációnk; amire valójában nem is mi magunk vágyunk, akkor bizony nem fog sikerülni. És tudod mit? Nem is kell sikerülnie! Ha valójában nem akarunk egy hatalmas óriáscéget irányítani, vagy pont jól érezzük magunkat a plusz 5 kilónkkal, akkor miért is törnénk miatta magunkat?! Legyen tehát az első lépés, hogy felismered a saját, belső vágyaidat (akár egy meditáció, vagy egy jól eső, kellemes séta során) és a jövőben kizárólag ezekre fókuszálsz!

Tervezz tudatosan

A jó terv legfontosabb ismérve, hogy részletesen, írásban kidolgozod; a magad számára valamilyen formában megjeleníted. Ha megvan, hogy mit szeretnél elérni 2020-ban (milyen szép, kerek szám, nem igaz? Már önmagában is hordozza a vágyak puha megvalósulásának lehetőségét!), akkor fogj egy szép kis füzetet, és kezdd el leírni. Engedd el a fantáziád, írd le minden részletét. Az álmodozásnak bizonyítottan sok-sok pozitív hatása van; segít egy irányba terelni a gondolataidat, jó érzéssel tölt el, sőt, még az immunrendszered is erősíti. Szóval, kapj elő egy füzetet, és írj, rajzolj, színezz, szárnyalj! Barangolj egyet saját magadban; nincsenek tabuk, nincsenek korlátok, hiszen senkinek sem kell megmutatnod. Ne is mutasd meg, legyen ez csak a tiéd! Ahogy egy bölcs, brit mondás tartja: keep close to your chest (tartsd közel a mellkasodhoz), ne beszéld ki, ne tedd közkinccsé! Ez a füzetke lesz a Te kis szelencéd, ami a vágyaidat rejti!

Szilveszter mágikus éjjelén pedig csak egy dolgot fogadj meg: 2020-ban nem telik el majd nap anélkül, hogy akárcsak egyetlen apró lépést is tennél a vágyad megvalósításáért.

újévi

Sikerekben gazdag, nagyon boldog új évet kívánunk!