Plastic footprint csökkentése

A plastic footprint – azaz, szó szerinti magyar fordításban műanyag-lábnyom azt jelöli, hogy milyen mennyiségű műanyag hulladékkal járulunk hozzá a globális hulladéktermeléshez. Ez egyénileg értendő, és a környezettudatos magatartás, a hulladékkezelési-, valamint vásárlási- és fogyasztási szokásaink befolyásolják. Ebben a bejegyzésünkben arról írunk Nektek, hogy egy kis odafigyeléssel (a szokásaitok minimális megváltoztatásával) hogyan tudjátok csökkenteni a saját plastic footprint-eteket.

Mikroműanyagok a levegőben

Nem túlzás azt állítani, hogy a műanyaghulladék termelésének mértéke kétségbeejtő. A globálisan keletkező műanyagszemétnek ugyanis mindössze 5-10%-t hasznosítják újra. A fennmaradó mennyiség 30%-a hulladéklerakóba kerül, további 30%-a pedig az óceánok élővizeiben landol. A vizeinkbe kerülő hulladék mikroműanyagok formájában visszakacsint ránk a csapvízben, a palackozott vízben, a talajban, a levegőben és mélytengeri élőlények szervezetébe épülve…

Igen, azt a csokipapírt és azt az üdítős flakont inhaláljuk, isszuk és esszük meg, amit kiránduláskor önfeledten eldobálunk az erdőben. (Kérlek, ne vedd magadra, nyilván sem te, sem pedig én nem csinálunk ilyet.)

Hogyan csökkenthető a plastic footprint?

Az alábbiakban néhány olyan apróságot gyűjtöttünk össze, amelyek nem igényelnek különösebb igyekezetet vagy kompromisszumot. Elegendő pusztán egy kis odafigyelés, hogy változtassunk néhány mindennapi szokásunkon. És minél többen teszünk így, annál jelentősebb eredményeket érhetünk el vele.

Rágógumi

A hagyományos rágógumi nem más, mint kőolajból nyert poliizobutilén némi édesítővel, tömegnövelővel, tartósítószerrel, színezékkel, aromával és fényezőanyaggal. Kell ez neked? Ráadásul világszerte összesen 600 ezer tonna(!) rágógumit gyártanak. 20 percig rágjuk és 5 év alatt bomlik le. Van kérdés? Nincs kérdés.

Nejlonszatyor

Pékárunak, zöldségnek, gyümölcsnek… Hiszen úgyis ingyen van. Közben meg csak gyűlik és gyűlik a műanyaghulladék. Ráadásul, a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt teljesen felesleges bezacskózni, hiszen a természet megoldotta a csomagolást. Ez a héja.

Gyorsételek

Egy tál kalóriadús méreg műanyag dobozban. Persze az ember nem vásárolhat mindenből biót, és megesik, hogy nincs is ideje főzni, és kénytelen megállni egy pizzéria vagy Mc’Drive mellett. De ha elvitelre kéred, akkor inkább nyújtsd át a saját ételhordódat (a legtöbb helyen amúgy felszámítják a csomagolás díját azért a dobozért, amit azonnal kidobsz a kukába mihelyst hazaértél az ebéddel.

Tusfürdő

Finom, illatos, stílusos és kellemes vegán szappanokat lehet kapni papírcsomagolásban vagy csomagolás nélkül. A műanyag flakonos tusfürdőt inkább hagyjuk meg felelőtlen honfitársainknak.

Palackozott víz

Az emberek fejét persze könnyű elcsavarni a vitaminokkal, nyomelemekkel, oxigénnel dúsított ásványvizekkel – pedig azzal, ha túlzásba visszük a vitaminbevitelt, csak azt érjük el (ahogyan azt Sheldon is megmondta az Agymenők című sorozatban), hogy drágát fogunk pisilni. A szükséges nyomelemeket és ásványi anyagokat vedd inkább magadhoz a megfelelő élelmiszerekből, a teljesértékű ebédet pedig öblítsd le egy pohár csapvízzel (vagy tisztított vízzel).

Műanyag gyerekjátékok

A harsány műanyag gyerekjátékok sok szülőt (nagyszülőt, keresztszülőt) elcsábítanak, pedig sokkal kevésbé tartósak (és kevésbé esztétikusak, sőt, inkább giccsesek) a fából készült játékokhoz képest. Ha teheted, válassz inkább fa alapanyagú, esetleg kézműves játékokat a plasztik kukásautók és a bárgyú énpicipónim helyett.

Zacskós olajos magvak

Minden tisztességes bevásárlóközpontban lehet már kimérve kapni a mogyorót, mandulát, pisztáciát, kesudiót. Így pontosan annyit vásárolhatsz belőle, amennyire szükséged van, és nem kell megfizetned a csomagolást és a brandet se.

Sminklemosó vatta

Az egyszer használatos sminklemosó vattát cseréld mosható, pamut változatra. Nekem is van; minden nap végén mosolygós, cicaarcú pamutkoronggal szabadítom meg a bőröm az aznapi pandasminktől.

Jégkrém

Télen ez kevésbé téma, inkább nyáron lehet hasznos a tipp: a túlárazott, előre csomagolt, tucatjégkrémek helyett válaszd inkább a tölcséres kézműves fagylaltot. Kevésbé terheli a környezetet és sokkal finomabb, változatosabb is.

Ha a fentiek közül akár csak 3-5 pontot választasz, amihez ettől a pillanattól tartani fogod magad, már azzal is nagyon-nagyon sokat teszel a környezet megóvásáért!