Papírpalack a fenntarthatóság jegyében

Múlt héten a kozmetikai termékek műanyag flakonjait helyettesítő szappanflakont mutattuk be Nektek, most pedig itt az ideje, hogy megismerjetek egy remek alternatívát a hagyományos üdítős PET palackok és a sörösüvegek helyett. Bár jelenleg még nem került forgalomba, a koppenhágai székhelyű Paboco vállalat minden erejével azon dolgozik, hogy mielőbb elkészüljön a papírpalack végleges változata. Mielőtt azonban feltárjuk a fejlesztés részleteit, engedjetek meg egy rövid kitekintést az üdítős palackok előállítását és felhasználását illető statisztikai adatokra.

millió hordó olajat használnak a PET palackok előállításához

milliárd PET palack kerül forgalomba

milliárd palackot nem hasznosítanak újra

A PET palackok okozta környezetvédelmi probléma napjainkra sajnos szabad szemmel is jól látható méreteket öltött, és ez még távolról sem minden. Az üdítős palackok gyártása során ugyanis a szállítás környezetszennyező hatásaival és a karbonállomány folyamatos növekedésével is számolnunk kell.

A Paboco partnerei

A Paboco kezdeményezése szerencsére a multinacionális vállalatok körében sem maradt visszhang nélkül. Olyan globális cégek tették le a névjegyüket a papírpalack mellett, mint a Carlsberg sörgyár, a Coca Cola Company, az Absolut Company és a L’Oreal. A Carlsberg ráadásul nem is elégszik meg azzal, hogy a hagyományos sörösüvegeket és –dobozokat papírból készült verzióra cseréljék. Azt tűzték ki célul, hogy 2030-ra a sörgyártás során keletkező széndioxid kibocsátását 70%-kal fogják csökkenteni.

Miből készül pontosan a papírflakon, és miért nem ázik át?

A használhatóság titka, hogy a palack kétrétegű. A külső réteg tisztán növényi alapú biomassza, mely fenntartható erdőgazdálkodásból származik. Egy speciális eljárással, természetes rostokból készül, így teljes mértékben képes lebomlani, természetes körülmények között is. A palack belső rétege még fejlesztés alatt áll, és jelenleg két prototípusnál tartanak. Az egyik prototípus esetében ezt egy vékony, újrahasznosított PET polimer fólia alkotja; a másik verziónál pedig 100%-ban lebomló, bio alapanyagú PEF polimer fólia. A szakavatott tervezők munkájának köszönhetően ráadásul a palack nem pusztán praktikus és környezetbarát, hanem kifejezetten tetszetős, esztétikus is.

Myriam Shingleton a Pacobo alelnöke azt nyilatkozta, hogy nagyon örülnek az eddig elért eredményeknek, és a továbbiakban is mindent megtesznek majd azért, hogy a papírpalack mielőbb forgalomba kerülhessen.

További sikereket kívánunk a Pacobo-nak, és mi magunk is bízunk benne, hogy hamarosan elérhető lesz az innovatív papírpalack!