Így váltsd valóra az újévi fogadalmad

Bizonyára Te is minden szilveszterkor fogadalmat teszel a jövő évre vonatkozóan, ahogy én, vagy a legtöbb ember. Az évforduló mágikus pillanat, ekkor érzünk magunkban elegendő erőt a változtatáshoz, ilyenkor fogalmazunk meg új célokat. Azonban ezek többnyire motiváció hiányában elsikkadnak. Lássuk tehát, hogy mit tehetsz, ha jövőre valóban el akarod érni, amit a pezsgőmámoros szilveszter éjszakán megfogadtál. Az alábbi bejegyzéshez Ronald E. Riggio amerikai pszichológiaprofesszor jegyzeteit vettük alapul.

1. Készítsd stratégiát

Tűzz ki egy betartható határidőt magadnak, írj listát a lépésekről, eszközökről, így fegyelmezettebben haladhatsz a célod felé, és időről időre tudod ellenőrizni magad. Ne feledd: minden változáshoz 21 nap kell, mire az új szokásból valódi rutin lesz.

2. Állíts szabályokat

Azért arra figyelj, hogy betarthatóak legyenek, mert ha nagyon diktatórikus vagy önmagaddal szemben, akkor biztosan lázongani kezdesz a saját szabályaid ellen. Célszerű továbbá pozitívan fogalmaznod, például: mindig megpróbálom megérteni mások álláspontját– ahelyett, hogy nem fogok hirtelen felindulásból üvöltözni.

3. Jutalmazd magad

Nagyon fontos, hogy megünnepeld a részsikereidet! Ha az a vágyad, hogy megszabadulj 10 kilótól, és ennek érdekében odafigyelsz a táplálkozásodra, nem nassolsz és rendszeresen mozogsz, akkor mérd magad havonta egy alkalommal, és minden leadott két kiló után hívd meg magad egy túró rudira. Mert megérdemled!

4. Tanulj a múltbéli hibáidból

Ha egyszer már nekiszaladtál valaminek, de nem sikerült elérni, akkor nem érdemes ugyanúgy újra megpróbálni, mert szinte biztos a kudarc. Inkább tarts önvizsgálatot, gondold végig, hogy hol siklott félre a törekvés, változtass az eszközökön, és próbáld ezúttal másként!

5. Konkrétumok

Az „egészségesebben fogok élni”, vagy „rendszeresen sportolok majd” típusú fogadalmakkal az a probléma, hogy viszonylagosak. Mit jelent egészségesebben élni; mit jelent a rendszeres sportolás? Ha hetente csak egyszer állsz meg a Mekinél, az egészségesebb, mintha minden nap ott reggeliznél, és ha havonta egyszer elmész kocogni, az is egyfajta rendszer, nem? Viszont, mégsem visz közelebb a célodhoz. Tipp: Fogalmazd meg konkrétan, hogy min fogsz változtatni!

Példák:

  • Jobban odafigyelek az egészségemre HELYETT: Minden reggel eszem gyümölcsöt.
  • Rendszeresen sportolok majd HELYETT: Hetente háromszor eljárok úszni.
  • Képezni fogom magam HELYETT: Havonta elolvasok egy új könyvet.
  • Több időt szánok magamra HELYETT: Beiratkozom tortadíszítő tanfolyamra (vagy bármire, ami feltöltene).
  • 2019-ben új fejlesztésbe kezdek HELYETT: Leporolok egy régi tervezetet és elkezdjük a gyártást.
  • Jobban odafigyelek a környezetre HELYETT: Januártól biofóliába csomagolom a termékeimet.

 Jó munkát, kitartást, sok sikert és nagyon boldog, eredményes új évet kívánunk!