Így hasznosítsd a csokipapírt

A közelmúltban vettem észre, hogy az emberek csomagolóanyaghoz való viszonya milyen sokat változott. Míg régen a csomagolóanyag egyetlen funkciója a termék tárolása és védelme volt, ma már egyre többen, többféle módon, több célból hasznosítják, és hasznosítják újra a papír- és a plasztik csomagolóanyagokat. Ha kicsit körbenézünk a világban, azt látjuk, hogy civilek, művészek és multi cégek egyaránt igyekeznek a saját dimenziójukban, a saját eszközeikkel – de mind nagyon kreatívan – mérsékelni a környezetszennyezést és odafigyelnek az újrahasznosítás fontosságára.

Ciro Wai esete a Ferrero Rocher bonbonnal

Egy igazán leleményes, 35 éves kínai képzőművész például apró szobrokat készít a kislányának a Ferrero Rocher csokoládé aranyszínű csomagolóanyagából. A lenyűgöző kis kreatúrák közt több animált karakter (például Pikachu) mellett megtaláljuk a kínai állatövi jegyeket és házi kedvenceinket is. Ha szeretnéd megtekinteni az egyre gyarapodó szoborparkot, látogass el Ciro Wai Facebook oldalára, ahol akár videókon is követheted a szobrocskák születését.

újrahasznosítás
újrahasznosítás
újrahasznosítás
újrahasznosítás
újrahasznosítás

Neszesszer Milka papírból

Kíváncsi voltam rá, hogy vajon akadnak-e más, alkotószellemű egyének, akik Ciro-hoz hasonlóan új funkciót adnak a csokoládé csomagolásának ahelyett, hogy a szemétbe dobnák, ezért beütöttem a Google-be a „csokipapírból” kulcsszót, és láss csodát! Több oldalon is szembe jött velem a csokipapírból saját kezűleg készíthető kis táska, pénztárca, tolltartó, vagy neszesszer. Zseniális ötlet, hiszen elkészítésével egyrészt csökkented a hulladéktermelést, másrészt egy ilyen kis tasakkal akár saját magad-, akár másokat is meglephetsz! Ha kíváncsi vagy rá, hogy pontosan hogyan készül, kattints ide!

újrahasznosítás

Verikális kert PET palackokból

A környezetszennyezés másik mumusa a műanyag palack, azonban ennek sem muszáj a háztartási szemétben végeznie. Egy kis kézügyességgel madáretetőt, fűszeradagolót, locsolófejet, vagy épp vertikális kertet is készíthetünk belőlük.

újrahasznosítás
újrahasznosítás
újrahasznosítás
újrahasznosítás
újrahasznosítás

Ha pedig már a kertészkedésről esett szó, végezetül lássunk egy frenetikus kaspót lábbeliből. Sosem gondoltad volna, hogy a lyukas, megunt, kiszuperált magassarkúdba akár kövirózsát is ültethetsz, igaz? Elég merész, nem mindennapi gondolat, de pont ettől olyan eredeti!

Néhány jó ötlettel és egy kis kézügyességgel nem csak a hulladék-előállítást tudjuk csökkenteni, de akár az otthonunkat, a kertünket is új színbe öltöztethetjük. A palackoknak és a csomagolóanyagoknak tehát nem muszáj használat után rögtön a szemétbe kerülniük; lehetőségek tárháza rejlik kreatív újrahasznosításukban. Van olyan ötleted, amit szívesen megosztanál velünk? Ne tartsd magadban, minden remek tippnek nagyon örülünk!