Furoshiki kendőcsomagolás a zero waste jegyében

Elhivatott környezetvédőként bizonyára Te magad is folyton keresed a lehetőségeket, és örülsz az új megoldásoknak, új nézőpontoknak, amelyek rávilágítanak, hogy a mindennapok során hogyan csökkentheted tovább a hulladéktermelésed. Éppen így vagyunk ezzel mi is. Ezért is örültünk nagyon, amikor rábukkantunk a Furoshiki japán csomagolókendőre. Hiszen ez, amellett, hogy segít visszaszorítani a csomagolás során használt műanyag papírok és ragasztószalagok használatát, szép, egyedi, esztétikus, és az ajándékozást is személyesebbé, ünnepibbé varázsolja.

Mi is az a Furoshiki csomagolókendő?

A Furoshiki egy tradícionális, japán csomagolókendő, melyet a japán kultúrában már a 710-es évek óta használnak (bizony, ez nem elírás), virágkorát pedig az 1600-as években élte.

Eleinte hagyományos „fürdő kendőként” funkcionált, vagyis ebbe csomagolták és vitték magukkal a hölgyek a ruháikat, amikor közfürdőbe indultak.

Később azonban bővült az alkalmazás területe: a kereskedők elkezdték ilyen kendőbe csomagolni a portékáikat*, a civilek pedig az egymásnak szánt ajándékokat.

Miért remek megoldás a kendőcsomagolás?

– Tökéletesen beilleszthető a zero waste életvitelbe, használatával ugyanis egyáltalán nem termelsz hulladékot.

Személyre szabhatod, vagyis a szeretteid ízlését szem előtt tartva választhatod a hozzájuk legjobban illő színvilágot, anyagot, formát.

– A csomagolás ajándékká avanzsál, hiszen a kendő önmagában is remek meglepetés.

– Vannak, akiknek egyszerűen nem áll kézre a papírba történő csomagolás (jómagam is közéjük tartozom), valahogy nem lesz szép az eredmény (kitüremkednek a csücskök, gyűrődik a papír, stb.) Ők a kendő hajtogatásával, csomózásával igazán szép kis pakkot készíthetnek. És a papírral ellentétben ennek többször is neki lehet futni, ha elsőre nem sikerül.

Mire van szükséged hozzá?

Ez a legjobb benne: gyakorlatilag bármilyen textilt használhatsz, az ajándéktárgy méretétől függően. Lehet ez egy szép sál, kendő (nyáron strandkendő), amit külön ajándékként megvásárolsz, ha pedig igazán környezettudatos vagy, akkor csomagolhatsz otthon kallódó, már nem használt terítőbe, textilszalvétába, -zsebkendőbe, vagy összepecsvörkölhetsz valami igazán egyedit, maradék anyagokból. Esetleg elzarándokolhatsz egy turkálóba munícióért, az amúgy is izgalmas program 🙂

Az ökölszabály szerint a csomagoláshoz nagyjából háromszor akkora méretű kendő fog kelleni, amekkora maga az ajándék. A technikát pedig az alábbi videóból sajátíthatod el:

Ha szeretnél többet megtudni a Furoshiki használatáról, vagy lenne kedved csatlakozni egy közösséghez, ahol megoszthatod más érdeklődőkkel az ötleteidet, felteheted a kérdéseidet, és további inspirációt is gyűjthetsz, akkor pedig ajánljuk figyelmedbe a Magyar Furoshiki Klubot.

 

Kellemes és környezetkímélő csomagolást kívánunk!

 

*Ezt mondjuk nemigen ajánljuk, ha törékeny terméket értékesítesz, de természetesen erre is van megoldás 😉 Prémium minőségű térkitöltő anyagaink között környezetbarát megoldásokat is találsz!