Csomagolás akkor és most

Állítólag a csomagolás története 1035-re nyúlik vissza. Ebben az évben történt ugyanis, hogy egy perzsa vándor betérve a kairói piacra, látta, hogy az árusok papírba csomagolják a vásárlók számára a portékát. Ez akkoriban elsősorban törékeny, sérülékeny dolgokra vonatkozott; például zöldségre, gyümölcsre, fém eszközökre.

Nyilvánvaló, hogy ebben az időszakban a csomagolásnak pusztán funkcionális szerepe volt. A kairói piacon aligha volt jelentősége, hogy a kofa milyen papírba és hogyan csomagolja a megvásárolt árucikkeket, valószínűleg csak az számított, hogy könnyen lehessen szállítani, és az út során ne sérüljön meg.

Ezzel szemben ma a funkcionalitás mellett hasonlóan fontos tényezőként megjelent az esztétikum is. Sőt, a csomagolás önálló iparággá nőtte ki magát. Egy jó csomagolás ugyanis amellett, hogy megvédi a terméket a sérüléstől, felkelti az érdeklődő figyelmét, kiveti a hálóját a gyanútlan nézelődőre, elkapja és többé nem ereszti… E heti bejegyzésünkben összegyűjtöttük Nektek a legbájosabb, legviccesebb és leginkább szokatlan csomagolásokat.

Ennek a csomagolásnak köszönhetően biztosan senkinek sem kell bizonygatni, hogy a Festina óra vízálló. Fantasztikusan ötletes, egyedi, érzékletes, és abszolút hitelessé teszi a termék előnyeit.

Az italhoz járó ajándék pohár fogalmát gondolta újra ez a tervező, és be kell látnunk; rendkívüli megoldás született! Kiváló ajándék pókerfanatikusoknak!

Ez a cigarettás doboz is igencsak szemléletesre sikerült. Bár azért akad benne egy logikai bukfenc. A nemdohányzókat felesleges riogatni, a dohányosok pedig biztosan nem fognak maguknak ilyen cigarettát vásárolni (maximum egyszer, poénból).

A tolvajoktól óvja meg a szendvicsedet ez az uzsonnás táska, hiszen a penészfolt-imitációnak köszönhetően biztosan senki sem fog ráfanyalodni. Ízléses? Azt nem mondanánk. Praktikus? Naná!

Jártál már úgy, hogy eltetted a vajat a hátizsákba, de megfeledkeztél a késről, amikor kirándulni indult a család? Ennek a vajnak a gyártója most felszámolja az efféle kellemetlen helyzeteket ezzel a remek megoldással!

Természetes és környetbarát! Ráadásul nem pusztán a címke hirdeti ezt; a doboz újrahasznosítható, és egészen kicsire össze is lehet nyomni, mielőtt az ember a szelektív kukába dobja.

A Fridgezoo csomagolása egyrészt hihetetlenül cuki, másrészt szintén összepréselhető. Itt azonban van egy kis ellentmondás. Mégis kinek lenne szíve összenyomni ezeket az állatkákat?!

A méhecskéket szimbolizáló mézesüveg minden szempontból megfelel a modern trendnek. Ötletes, minimalista és kedves ez a dizájn.

Éreztél már késztetést rá, hogy egysével kiszedd egy sárkány szájából a fogait? Én sem, de ez a csomagolás szerintem mindkettőnket kísértésbe vinne. Cukomentes rágó egyenesen egy dínó állkapcsából. Na jó, ez kicsit bizarr…

Szemet gyönyörködtető formák, lehengerlő elegancia, tökéletes vonalak! Vajon milyen virágcsokor illene ehhez a csodaszép pezsgőhöz? Mindenképpen valami hasonló kuriózum… Mondjuk fekete liliom és sötétlila kála.

Vigyél fényt az éjszakába- hirdeti a Heineken. Fantasztikusan érdekes megoldást választottak a tervezők: a sörösüvegen UV fényben jelennek meg az ábrák, a logo és a felirat.

Legyünk stílusosak, zárjuk le a piaszekciót egy kis ropogtatni valóval. Íme a körözés alatt álló pisztácia és veszedelmes bűntársa, a sósmogyoró.

Ha pedig a gasztronómiánál tartunk, akkor itt az idő, hogy megismerjétek ezt a szuper só- és borsszórót. Az egyszerű dizájnnak köszönhetően bármilyen fiatalos, modern stílusú étkező asztalán remekül mutatnak.

Végezetül pedig hadd kedvezzünk a divat szerelmeseinek a vállfán lógó teásfilterekkel. Amellett, hogy ötletes, praktikus is, hiszen a kicsi vállfák megakadályozzák, hogy a filter belecsússzon a bögrébe.

Látod, nem feltétlenül szükséges, hogy a csomagolás szinkronban legyen a termék funkciójával; hiszen a mogyorónak nincs semmi köze a vadnyugathoz, ahogyan a teának sincs a trendhez. Viszont ezek is nagyon ötletes megoldások, és könnyen beazonosíthatóvá teszik a terméket, illetve kiemelik a konkurens cikkek közül.

Bízunk benne, hogy a fenti képekkel sikerült inspirációt adnunk Nektek a fantáziadús csomagoláshoz!