Műmarha igazi marháknak

Az vagy, amit megeszel- tartja a régi mondás. Ez alapján én ma friss paradicsom vagyok Nagymamám kertjéből és kék sajt. Nem túl régen állati oltóenzim voltam a Lidl jóvoltából (sokkolt a felismerés), és ki tudja még mi minden más, amikor feldolgozott élelmiszerekhez nyúlok, vagy elcsábulok egy hamburgerre a Mekiben… De azt szentül remélem, hogy 3D technológiával előállított (szó szerint: nyomtatott) műkaja még sosem voltam. 

Ez sajnos nem vicc, és még csak nem is túlzás. Az izraeli székhelyű Redefine Meat ugyanis megalkotta az Alt-Steak névre keresztelt húsmentes steaket, melyet a vegán vendégek legnagyobb örömére különböző csúcskategóriás éttermekbe szállítanak.

MI OKBÓL?

A Redefine Meat válasza: Környezetvédelmi okokból, hiszen az állattenyésztés és a mezőgazdaság hatalmas terhet ró az ökoszisztémára. A szarvasmarha-tartás tetemes mennyiségű szén-dioxid és metán-kibocsátással jár, ami az Alt-Steaknek köszönhetően jelentősen csökkenthető.

A Térkitöltőanyag.hu válasza: Óvd a fákat, egyél hódot! Komolyan úgy akarjuk csökkenteni a légkörbe jutó károsanyag mennyiségét, hogy valódi hús helyett mesterségesen előállított méreggel tömjük magunkat? Nyomdát minden hentesbolt helyére; nyomtatót a húspultba!

MI CÉLBÓL?

A Redefine Meat válasza: Az Alt-Steak sokkal hatékonyabb, olcsóbb, és 95%-kal fenntarthatóbb a valódi marhahúsnál.

A Térkitöltőanyag.hu válasza: A „hatékony” jelzőt nem tudjuk értelmezni, de ha valóban olcsóbb lenne, akkor minden bizonnyal inkább marhát tenyésztenének. A 95% különben hogyan jött ki? Beleszámolták vajon a 3D nyomtatók energiafogyasztását, szállítását, javítását, az alkatrészek avulását és a hulladékkezelést is?

HOGYAN?

A Redefine Meat válasza: Séfekkel, hentesekkel és ételtechnológiai szakértőkkel közösen, 70 ízparamétert vizsgálva; a textúra, a levesesség, a zsírtartalom, és egyéb fontos jellemzők alapján sikerült megalkotni az Alt-Steaket.

A Térkitöltőanyag.hu válasza: Séfekkel, hentesekkel és ételtechnológiai szakértőkkel közösen – nem akartok bármi mást csinálni? Fogócska, bújócska, szemétszedés a tenger partján… Annak több hasznát látná az ökoszisztéma, és kevesebb kárt okoznátok vele az embereknek.

MIT TARTALMAZ AZ ALT-STEAK?

A Redefine Meat válasza: Az Alt-Steak proteinben gazdag, koleszterinmentes, hiánypótló alternatív élelmiszer, mely izom-, zsír- és véralternatívákat tartalmaz. Mind küllemre, mind felhasználását illetően, mind pedig ízre pont olyan, mint a valódi steak.

A Térkitöltőanyag.hu válasza: 

Kétségbeejtő, hogy egyre másra látnak napvilágot ilyen, és ehhez hasonló elvadult, abszurd, szinte groteszk törekvések. Az emberek jószándékát és jóhiszeműségét, esetleg tájékozatlanságát, naivságát persze mindig, minden korban igyekeztek egyesek kihasználni és a javukra fordítani.

Manapság azonban tényleg minden és bármi eladható, amit olyan frázisokkal címkéznek fel, mint a környezetvédelem, az egyenjogúság vagy az egészségmegőrzés. Ezek ellen egyetlen fegyverünk maradt: a tudatosság. Mert a globális felmelegedés, vagy éppen a bolygónk sorsa nem azon alapul, hogy Te vagy én megesszük-e a mesterséges, szintetikus és művi élelmiszernek látszó tárgyat. Viszont az egészségünk és az életminőségünk igen.