3 dimenziós műalkotások hulladékból

Ha a műalkotás szót halljuk, általában önkéntelenül is valami magasztos, ünnepélyes, nemes dologra gondolunk. Lehet ez festmény, szobor, tágabb értelemben akár installáció – egy művész azonban most megmutatta nekünk, hogy a műalkotások lehetnek ezek sajátos és speciális fúziója is.

Mielőtt azonban bemutatnánk Thomas Deininger káprázatos alkotásait, időzzünk el egy csöppet a művészet fogalmának meghatározásával. Ennyi épp elég is volt, hiszen a művészet megfoghatatlan, definiálhatatlan; és ahány ember, annyiféle elgondolás létezik róla. Abban azonban talán egyetértünk, hogy a művészet valami rendkívüli csoda, ami egyrészt elvarázsol bennünket, ámulatba ejti érzékeinket, másrészt hordoz valamilyen üzenetet a befogadó számára, tehát túlmutat önmagán; valamilyen tartalommal bír, esetleg aktuális társadalmi kérdésekre keresi a választ.

El is érkeztünk Thomas Deininger szemétszobraihoz

Thomas Deininger egy hihetetlen tehetséggel- valamint, fantasztikus gondolkodással és világszemlélettel megáldott, Rhode Island-i művész, aki elhatározta, hogy rendhagyó eszközökkel hívja fel a társadalom figyelmét a környezetvédelem jelentőségére. Olyan, 3 dimenziós installációkat készít, amelyek egy kis távolságból szemlélve 2 dimenziós képekké állnak össze, ráadásul nem akármilyen nyersanyagot használ a munkájához. Thomas ugyanis hulladékkal dolgozik; a kép-szobrok kiszuperált barbie babákból, vezetékekből, lemezekből, különféle háztartási eszközökből, régi öngyújtókból és más – a fogyasztói társadalom által kedvelt, sorsszerűen rövidéletű – árucikkekből állnak.

Ezek az ikonikus tárgyak pedig a felesleges és mértéktelen felhalmozást hivatottak szimbolizálni, miközben fájdalmas, mély és elgondolkodtató kritikát fogalmaznak meg korunk emberének tipikus viselkedéséről.

Nézd, itt egy Vincent van Gogh kép, sznob és felszínes műélvezőként bizonyára gyönyörködtet, igaz?  Akkor, ha kigyönyörködted magad, akkor lépj közelebb pár lépést. – és ennél a pontnál felzeng a sátáni kacaj: Szemétből van. Hulladékból csináltam Neked, még mindig tetszik? Akkor most műalkotás, vagy nem az? Akkor most van Gogh, vagy nincs Gogh…?

Ja, és még valami: Te most pontosan abban gyönyörködsz, amivel a Földet pusztítod. Te most egy kupac (igaz, zseniális koncepció mentén elhelyezett) hulladékon legelteted a szemed. Pontosan ezt látod, ha kinyitod otthon a kukát, én éppen csak másként hánytam egymásra a szemetet. Ezen talán érdemes elgondolkodni.