10 meglepő tény a borról

Aligha van a világon olyan (szigorúan 18. életévét betöltött) személy, aki ne szeretné a bort. Vannak, akik az üde fehérborokat kedvelik, vannak, akik szíve inkább a könnyed, légies rosé felé húz, és természetesen olyanok is akadnak, akik a testesebb vörösborokat részesítik előnyben. Egyesek tisztán isszák, mások fröccsként, vagy koktélba keverve (zsenge és bohó ifjoncként jómagam a VBK, azaz a vörösboros kóla nagy tisztelője voltam, de a mai napig nem tudom, hogy voltam képes meginni). Egy szó mint száz: a bor az emberiség egyik meghatározó, kultikus itala. Ebben a bejegyzésünkben pedig 10 olyan meglepő tényt gyűjtöttünk össze Neked, amit egészen biztosan nem tudtál róla (viszont ezentúl bármikor bedobhatod egy-egy borozgatás alkalmával).

1. A klímaváltozás sajnos hatalmas fenyegetést jelent a bortermelő vidékekre nézve (is). Egy 2006-os kutatás eredményei rávilágítottak, hogy az átlaghőmérséklet szignifikáns növekedésével csökken a termelővidékek produktivitása.

A jóslatok szerint 2100-ra akár 20%-kal is csökkenhet a bortermelő vidékeink számra.

Konklúzió: aki szeret inni, nem szemetel.

2. A bor színét a nedűbe kerülő szőlő héja adja. Tehát, minden bornak egyforma lenne a színe, ha nem adnák hozzá a szőlőhéjat.

Konklúzió: nincs, de azért érdekes…

3. Világszerte Olaszországban fogy a legtöbb bor fejenként. Ez nem kevesebb, mint évente 74 liter. A dobogó második fokán a franciák állnak, ők 45 litert fogyasztanak. Közvetlenül mögöttük kullog Ausztrália 24 literrel. Az eddigi legmagasabb borfogyasztást a portugálok produkálták, az 1970-es években 90 litert ittak meg. Továbbá, meg kell említenünk a Vatikánt, ahol évente 76 liter fogy (nem fejenként, hanem összesen).

Konklúzió: rá kell kapcsolnunk, mielőtt szégyenben maradnánk.

4. Egy DNS vizsgálat kimutatta, hogy a fehérszőlő-fajták a kékszőlők mutációi. Tehát, ha azt gondoltad, hogy a fehérbort kedveled inkább, akkor valójában újhullámos vörösborivó vagy.

Konklúzió: minden fehérszőlő kék, de nem minden kékszőlő fehér.

5. Egyes francia tölgyfahordók alapanyagként 170 éves fákat használnak.

Konklúzió helyett egy sóhaj: remélem, fenntartható gazdaságból szerzik…

6. Világszerte megközelítőleg 10 000 különböző szőlőfajta létezik.

Konklúzió: ha naponta egyet megkóstolnánk, több mint 27 évig borozgatnánk minden nap… Benne vagy?

7. A mai dugóhúzó elődjét 1681-ben találták fel Angliában.

Konklúzió: a Teszkónak az elmúlt 340 évben nem sikerült olyat beszereznie, ami működik is. 

8. A Columbia Egyetem kutatásai szerint a (nyilván mértékletes) borfogyasztással jó eséllyel megelőzhető a szívbetegségek valamint a depresszió kialakulása, és a memóriát is fejleszti.

Konklúzió: ez utóbbit személy szerint cáfolnám… 

9. Parafadugó felhasználásával zseniális dolgokat készíthetünk.

Konklúzió: honnan szerezzünk dugót? Azt a borhoz adják, nem? Ám legyen, bort kell inni…

10. A borosüveg nem törik. Komolyan. Törhetetlen. Persze ehhez szükség van a megfelelő borszállító dobozra is, ami megvédi.

Konklúzió: érdemes ebben szállítanod/ küldened/ vinned a bort, hogy Te is megbizonyosodj róla.