Utcabútorok műanyag hulladékból

A műanyag hulladék sokféleképpen hasznosítható és újrahasznosítható, azonban vitán felül áll, hogy a Print Your City kezdeményezés minden szempontból az egyik legkiemelkedőbb, legkiválóbb és legkreatívabb megoldás.

A 2016-ban Hollandiából indult (és 2018-ban már Görögországba is eljutott) koncepció szellemi atyja az úgynevezett The New Raw stúdió, célja pedig nem más, mint hogy tehermentesítsék a várost az évről évre felhalmozódó szeméttől; egyúttal szebbé, színesebbé, élhetőbbé és otthonosabbá is varázsolják. Teszik mindezt a város lakóinak bevonásával- és pontosan ettől válik igazán zseniálissá ez a törekvés.

A program lényege

Print Your City (azaz, Nyomtasd ki a várásod) program keretein belül civilek küldhetik be online saját tervezésű bútoraikat, javaslatokat tehetnek az alapanyag kiválasztására, és készíthetnek egy pontos kalkulációt is, hogy az adott bútor milyen mennyiségű hulladékból valósulhat meg. Később ezeket a bútorokat 3D nyomtatással hívják életre. A bútorokhoz pedig kedvükre választhat tervezőjük kutyatálat, könyvespolcot, virágtartót, vagy épp kerékpártartót. Emellett természetesen pontosan meghatározhatja a bútor szín- és formavilágát, illetve megjelölheti, hogy a városnak mely részén szeretné viszontlátni művét.

Az első újrahasznosított műanyagbútort Amszterdam egyik utcáján tekinthetjük meg. Az XXX fantázianévre keresztelt pad készítésekor pontosan annyi műanyaghulladékot használtak, amennyit két amszterdami állít elő egy év alatt.

2018-ban a Coca Cola Company jelentős támogatásával Thesszalonikiben megnyitották a Zero Waste Lab-ot (Zéró Hulladék Laboratórium), ahova bárki betérhet, hogy működés közben csodálja meg az újrahasznosító infrastruktúrát és a robottechnológiát. Ugyanebben az évben indult el weboldaluk is, amin már 3000 db terv érkezett különféle újrahasznosított bútorokról.

Láthatjuk, hogy a kezdeményezés a környezetvédelem és az újrahasznosítás kérdésén túlmutatva fejleszti a városképet, erősíti a polgárok összetartozását, és edukációs célokat is szolgál, ugyanis saját hulladékból, saját tervek alapján, saját használatra, saját bútorok készülnek. A műanyagot bár hosszú távra tervezték, mégis gyakran csupán egyszer használjuk, utána kidobjuk, ami nettó pazarlás. Ha viszont képesek vagyunk belőle használati tárgyakat nyomtatni, akkor a műanyag ahelyett, hogy Földünk élővilágát veszélyeztetné, jó cél szolgálatába állítható.

Ha szimpatikus Számodra a fenti kezdeményezés, akkor minden bizonnyal üdvözölni fogod kartondaraboló gépünket, amellyel hasonló analógia mentén, Te magad állíthatsz elő térkitöltőanyagot (igaz nem műanyag, hanem) papírhulladékból. Így, amellett, hogy teljes biztonságban tudhatod a termékeidet a szállítás során, jelentős összegeket takaríthatsz meg az alapanyagon.

Ha pedig bármilyen kérdésed van a környezetkímélő térkitöltőanyagokkal kapcsolatban, írj nekünk bátran! Minden kérdésre örömmel válaszolunk!