Az Újrahasznosítás Világnapja alkalmából

Fontosnak érezzük, hogy a Térkitöltőanyag blogon is foglalkozzunk a közelgő ünneppel, ami nem más, mint a Nemzetközi Újrahasznosítás Világnapja (március 18). Bevezetésként lássunk néhány igen kétségbeejtő adatot a környezetszennyezés témakörében, melyeket az ENSZ tett közzé egyik tanulmányában.

  • Jelenleg az emberek 1,7-szer olyan ütemben fogyasztják a bolygó természeti erőforráskészletét, mint ahogy az képes lenne újratermelődni.
  • 1970 óta a Föld népessége a kétszeresére nőtt, az egy főre eső GDP pedig a négyszeresére. Ennek következtében a fejenkénti anyagfelhasználás évi 7 tonnáról 12 tonnára ugrott. A fenntartható felhasználás mértéke évi 4 tonna/ fő lenne.
  • A nyersanyagok kitermelése és feldolgozása felel a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának 53%-áért, és a biodiverzitás csökkenésének 90%-áért. A földhasználat miatt az elmúlt 10-12 év alatt a fajok 11%-a kipusztult.

Gyakorlatilag felzabáljuk a saját jövőnket.

Láthatjuk, hogy a Föld lakosságával egyenes arányban nő a hulladéktermelés, illetve emellett hatalmas problémát jelent az illegális hulladéklerakás is, hiszen ezek jelentős hányada az élővizekbe ömlik, illetve a lebomlás közben nagy mennyiségű üvegházhatású gáz keletkezik.

Amellett pedig, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot és nem pazarolunk, kiemelt jelentősége van az újrahasznosításnak.

Az újrahasznosítás során ugyanis nem csupán a hulladék mennyisége csökken, de visszaszorítjuk a nyersanyag-felhasználást is. Az újrahasznosítás tehát segít megőrizni Földünk erőforrásait; így a hatékony hulladékgazdálkodás és az éghajlatvédelem egyik alappillére.

A szelektív hulladékgyűjtés, mint kötelező tananyag

Nem túl távoli szomszédainknál, az osztrákoknál a szelektív hulladékgyűjtésnek és az újrahasznosításnak már komoly, több mint 30 éves hagyománya van. Náluk ez ugyanis az alaptanterv része (mi több: vizsgaanyag), így már kisgyerekkorban megismerik ennek jelentőségét. Kereken 26 féle kategóriába sorolják a hulladékot (a pontos kategóriákat ide kattintva megtekintheted), és hétfelé válogatják a háztartási szemetet:

  • fehér üveg
  • színes üveg
  • műanyag
  • fémhulladék
  • karton- és újságpapír
  • komposztálható hulladék
  • egyéb háztartási hulladék (kuka)

Statisztikai adatok igazolják továbbá, hogy az osztrák vállalatok a csomagolóanyagok 96%-át szelektíven gyűjtik.

Persze legyinthetünk, hogy az más, hiszen ők szinte az anyatejjel szívják magukba a környezettudatos hulladékgazdálkodás „trükkjeit”. De ha őszinték akarunk lenni magunkhoz, akkor be kell látnunk, hogy minket sem gátol semmi abban, hogy példaként tekintsünk rájuk és kövessük őket ebben.

A térkitöltőanyag és a csomagolóanyag újrahasznosításáról már több alkalommal írtunk. Most két, nagyon különböző térkitöltőanyagot szeretnénk a figyelmedbe ajánlani, amelyeknek azonban mégis van egy nagyon fontos közös tulajdonsága: nem szennyezik a környezetet.

Az egyik, a PaperPlus térkitöltő papír, ami 100%-ban újrahasznosított papírból készül. Mindamellett pedig, hogy nem terheli a bolygót, és nem dózerolja le az erőforrásait, maximális védelmet biztosít akár a legnagyobb, legsúlyosabb terméknek is. Ráadásul (és ezt imádni fogod) annyit állítasz elő belőle, amennyire éppen szükséged van, így nem keletkezik felesleg, és a tárolással sem kell bajlódnod. Ha eddig tetszenek a PaperPlus térkitöltő jellemzői, akkor kattints ide és nézd meg a különböző papír típusokat, a könnyű termékekhez valótól kezdve a nehéz termékekig. Ha már tudod, melyik papír illene a termékeidhez, akkor kattints arra a képre.

Chevron

Papillon

PaperPlus

PaperPlus Track

Az Újrahasznosítás Világnapjának másik sztárja a szintén környezetkímélő, 50%-ban újrahasznosított anyagokból készült  AIRPlus térkitöltő fólia. A kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkező, levegővel telt párnácskák tökéletesen körülölelik a terméket, így óvják meg mindennemű sérüléstől – akár a leghosszabb út során is.

Tehát akár a térkitöltő papír, akár a fólia felé is húz a szíved illik jobban a termékeidhez, egy dolog biztos: nem kell kompromisszumot kötnöd és attól sem kell tartanod, hogy használatukkal növeled az ökológiai lábnyomod, vagy pusztítod a környezetet. Ha pedig inkább természetes fagyapotot, vagy színes, vidám kreppelt papírt használnál, annak sincs semmi akadálya! Kattints ide és válogass kedvedre térkitöltőanyagaink és csomagolóanyagaink palettájáról!