Ragasztószalag+Kreativitás= Street art

Ragasztószalag+Kreativitás= Street art

Indítsuk más irányból a bejegyzést. Neked mit jelent a művészet? Eredeti közlésmód, tehetség, üzenet, tartalom, önkifejezés? Énkép, korkép (kórkép?), társadalomkép, kritika, irónia, szerelem, lázadás. Művészet az, ami önmagán túlmutat, ami gyönyörködtet, vagy elborzaszt; ami érzéseket és érzeteket vált ki; felkavar, elgondolkodtat, és megvált(oztat) valamit Benned. Ki a művész? Aki létrehozza; megálmodja, megvalósítja, életre hívja, megeleveníti. Mi az eszköz? Toll, papír, ecset, festék, szájharmonika, bronz, tégla, ragasztószalag…


Ragasztószalag?

Igen. Van ugyanis egy fiatal amszterdami srác, aki különleges tehetséggel és bámulatos kézügyességgel, ragasztószalagot használva hoz létre lehengerlő műalkotásokat. Rétegekben ragasztja egymásra a szalagokat, majd sniccerrel körbevágja, és kihelyezi a közúti lámpákra. Díszbe öltözteti a lámpaburákat. Esténként pedig, ahogy minden sötétbe burkolózik, és felkapcsolják a közvilágítást, ezek a csodálatos képek városszerte, sőt, immáron világszerte láthatóvá válnak az utcán.


Hatalmas nyilvánosság

Max Zorn egyetlen percig sem titkolt vágya az volt, hogy a képei minél több városban tündököljenek az utcákon. Karrierje hajnalán megkérte a barátait, hogy random ragasztgassák ki a matricáit, amerre járnak, ő pedig később örömmel nyugtázta, ahogy felfedezte őket városszerte. Természetesen az egyéni akciókból klassz kis történetek is születtek. Később létrehozta saját weboldalát, ahol a követői ingyenesen rendelhettek, ha megadtak egy-egy jó helyszínt, ahova a kis dekort szeretnék kihelyezni. Mára Max akciója globális mérteket öltött; több száz matrica díszíti az utcákon lévő lámpákat világszerte, Max Facebook oldala pedig több mint 67 000 like-ot számlál.


Mindennapi művészet


Egy műalkotásnak nem muszáj a múzeum falai között raboskodnia; ahogy az sem előírás, hogy vászon, olajfesték, vagy méregdrága fényképezőgép kelljen hozzá. A művészetnek az utcákon épp úgy van helye, annál is inkább, hiszen legfontosabb küldetése a közlés, a közvetítés, az élményszerzés. Nem álltjuk, hogy Max Zorn alkotásai különösebben mély üzeneteket hordoznak, viszont az biztos, hogy látványosak és egyediek; hozzátesznek a városképhez, és plusz élménnyel szolgálnak az arra járóknak.


Légy kreatív

Alkoss, ragassz, csomagolj, címkézz úgy, ahogy senki más! Térj el a megszokottól, találd ki, kísérletezz, valósítsd meg. Fordítsd ki, tedd egyedivé, varázsold különlegessé, töltsd meg üzenettel- hogy mit? Bármit és mindent. A világot magad körül!


Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..