Pukkanós fólia és papír kukackák

Neked mi jut eszedbe, ha azt a szót hallod, hogy majomrőzse, vagy esetleg halhólyag? Lefogadom, hogy azon kezdenél gondolkodni, vajon melyik nyelvjárási területre lehetnek jellemzőek ezek a furcsa főnevek, illetve mit is jelenthetnek. A halhólyag például esetleg a kontaktlencse Tisza-Körös vidéki megfelelője…? Nem-nem, távolról sem. A halhólyag ugyanis a fólia egyik közkedvelt és általatok is gyakran használt elnevezése.

Minek nevezzelek?

Az elmúlt évek során számos különböző mókás, vicces, jópofa szinonimát hallottunk Tőletek a termékeinkre. Egyik-másik teljesen egyértelműen utal a tárgyára, de van köztük, ami azért eleinte okozott egy kis fejtörést, és bőven akadnak olyanok is, amelyek rendre mosolyt csalnak az arcunkra. E heti bejegyzésünkben ezeket gyűjtögettük össze Nektek.

Pukkanós fólia és papír kukackák

Talán mindközül a térkitöltő fólia alternatív megnevezései a legelterjedtebbek és legismertebbek. Rendszerint hivatkoztok rá, mint pukifólia, pukkanós fólia, pukkantós fólia, pukkasztós fólia, pufifólia, buborékfólia, bubifólia, vagy nemes egyszerűséggel: pukkancs (ez a legcukibb). Ugye most azért mosolyogsz, mert beugrott, hogy Te is nagy átéléssel szoktad pukkasztgatni a fóliát…? Nem csoda, hiszen a fóliapukkasztásnak stresszcsökkentő hatása van (erről komoly tanulmányok is születtek), sőt, már telefonra letölthető fóliapukkasztós alkalmazás is van… Persze akad hivatalosabb név is: levegővel töltött párna. Elárulunk egy titkot, a bejegyzés bevezetőjében említett halhólyag is a térkitöltő fóliára utal, (biztos valami nagy Ho-Ho-Ho Horgász lehetett az illető).

Ami a fagyapotot illeti, kedvenc rokonértelmű szavaink listavezetője a szíjács, a faforgács (bár lássuk be, azért ez nem fedi maradéktalanul a valóságot), a háncs, a szalma, a raffia, vagy a széna (ez meg pláne nem), és persze a majomrőzse. Tény, hogy (remek nedvszívó tulajdonsága miatt) sokan alomként használják – talán pont innen eredeztethető ez a megnevezés.

A dekor kreppelt térkitöltő papír is nagyon kedves nick névvel büszkélkedhet: papír kukackák (szigorúan kicsinyítő képzővel, többesszámban, bár mondjuk ez valóban így logikus).

Ha esetleg Neked is eszedbe jut egy szinonim szó, amit a fenti felsorolásból kihagytunk, akkor mindenképp oszd meg velünk, akár üzenet, akár komment formájában!