Térkitöltő papír vagy fólia?

Most, hogy az egyszerhasználatos műanyagokat (úgymint fültisztító pálcika, evőeszköz, tányér és egyéb étel- valamint italtartók, szívószál, italkeverő pálcika, lufipálca) betiltották, az ember óhatatlanul elgondolkodik rajta, hogy hogyan csökkentheti tovább a környezetszennyező anyagok felhasználását.

És ahogy számba veszi a lehetőségeket (például ráguglizik a nyél nélkül kapható fogkefesörtékre), esetleg arra jut, hogy ez eddig használt térkitöltő fóliát inkább papír alapú megoldásra cseréli. No de biztosan jó ötlet ez? Biztosan ez a legjobb megoldás mind a termék védelme, mind költséghatékonyság, mind pedig környezetvédelem szempontjából? Ami azt illeti, egyáltalán nem biztos… De akkor most melyik legyen? Térkitöltő papír vagy fólia?

A különböző termékek különböző típusú védelmet igényelnek

Menjünk szép sorjában, kezdjük a termék igényeivel. A papírból készült térkitöltőanyagok valóban szépek, esztétikusak és (kis túlzással) bombabiztos védelmet nyújtanak – de többnyire könnyebb, kis súlyú termékekhez érdemes ezeket használni (elektronikai vagy kozmetikai cikkek, táskák és egyéb kiegészítők). A nagyobb méretű, robosztus, súlyosabb és sérülékenyebb portékához tehát továbbra is inkább a légpárnás fóliákat javasoljuk. (A rosszul választott csomagolóanyag miatt ripityára törött váza amúgy is jobban szennyezi a környezetet, mint a fólia.)

Ami pedig a költséghatékonyságot illeti

Nyilván ez sem utolsó szempont, és lehet, hogy erre még nem gondoltál, de a levegővel töltött fóliapárna kevésbé növeli a csomag súlyát (azaz a szállítás költségét), mint a papír térkitöltő. És bár egy-egy csomag esetén valóban nincs jelentős különbség, de ha rendszeresen postázol, szállíttatsz termékeket, akkor ezek összeadódnak, és mint tudjuk, sok kicsi sokra megy.

És mi a helyzet a környezetvédelemmel?

Hiszen a papír természetes és lebomlik, szemben a műanyag fóliával, amit még a pokol tüze sem emészt el!! Na, ez így nem igaz. Ez a kérdés ugyanis igen sok összetevős, és elég távolra mutat.

A papír valóban természetes és lebomlik, viszont rengeteg nyersanyag, víz, energia és kemikália kell az előállításához. 1 kg papírhoz ugyanis megközelítőleg 3 kg fa, 50 liter víz és 11 kWh energia szükséges, tehát ezt sem pacsira adja nekünk az ökoszisztéma.

Ráadásul, ha a használt papírt nem megfelelően kezeled, akkor ott ette meg a penész az újrahasznosítását meg a lebomlását.

Most akkor a papír ROSSZ?

Dehogyis! A papír nagyszerű térkitöltő anyag, csak nagyon nem mindegy, hogy mit csomagolsz bele!

Jó, de akkor most papír vagy fólia?

Nincsenek dogmák, nincsenek ökölszabályok. Pusztán annyit tehetünk, hogy észérvek alapján mérlegelünk, és megalapozott, tudatos döntést hozunk, amikor térkitöltő anyagot választunk.

Ha pedig úgy érzed, hogy túl sok a változó, akkor fordulj hozzánk bizalommal! Már pont elég évtizede foglalkozunk térkitöltő anyagokkal, és pont elég üzlettulajdonosnak segítettünk ahhoz, hogy Neked is a számodra legmegfelelőbb térkitöltőt javasoljuk 😉