Ne dobd ki a gyümölcsmagot

Emlékeztek rá, hogy régen mekkora divat volt nyakláncra fűzni a lereszelt barackmagot? Én, gyerekkoromban, fél napokat töltöttem nyáron a kertben azzal, hogy az őszibarack magját laposra reszeljem a betonon. Lekuporodtam a járdára, vittem egy vödör vizet (meg az elmaradhatatlan walkmanem), locsolgattam az aszfaltot, és fáradhatatlanul reszeltem rajta a barackmagot, míg az egészen lapos, vékony nem lett. Akkor kinyomtam a közepéről a zselés anyagot, átdugtam rajta egy bőrszálat, és kész is volt a nyaklánc (mondanom sem kell, hogy hamarosan ráálltam a sorozatgyártásra, hogy minden családtagomat megajándékozhassam egy ilyen patinás ékszerrel).

Ez is jó móka, de most mégsem erre szeretnénk kérni Benneteket. Inkább arra, hogy miután barackot, szilvát, meggyet, vagy más gyümölcsöt fogyasztotok, tegyétek el a magját, és ha kirándulni mentek, vagy egy puszta mellett autóztok, akkor dobjátok ki, hogy a magból új fácska cseperedhessen.

Hogyan kell szakszerűen tárolni a magot?

Első lépésben érdemes lemosnod, megszárítanod, és –amíg lehetőséged van a megfelelő helyen elszórni – papírzacskóban tárolnod. A papírzacskó egyrészt a környezetvédelem szempontjából sokkal barátságosabb nejlonból készült társainál, másrészt pedig megakadályozza, hogy a magocska a nedvesség hatására csendesen bepenészedjen, bepálljon.

Tényleg fa cseperedik a szétszórt magokból?

Igen. És nem is kell hozzá túl sok befektetett energia a részünkről; tényleg elegendő a megfelelő talajon elszórni, és onnantól a természet teszi a dolgát. Azonban azt tudnod kell, hogy a vad gyümölcsfák termése többnyire könnyfakasztóan savanyú, így ebből sem lakmározni, sem lekvárt készíteni – de még pálinkát főzni sem igen fogsz.

Akkor mire jók a vadgyümölcsfák?

A vadgyümölcsfák hasznát elsősorban nem mi, hanem a környezetünk élvezi. Hiszen, bár a termésüket dézsmálni valóban nem túl nagy élmény, nagyon fontos szerepük van a fenntartható gazdaság szempontjából:

  • Elősegítik az egészséges vízkörforgást és a talajmegőrzést.
  • Lassítják az elsivatagosodást.
  • Élőhelyet biztosítanak az állatok, madarak, rovarok számára.
  • Hűtik a levegő hőmérsékletét.
  • Csökkentik a porszennyezést.
  • Nem utolsó sorban pedig élelmet nyújtanak az erdőben élő állatoknak.

Ugye, ha ebből a szempontból tekintesz a gyümölcsök magjára, akkor nagyon is megéri réteken, mezőkön, erdőben vagy a pusztán elszórni ahelyett, hogy a szemetesbe kerülne?