A műanyag útja – avagy, amit még nem tudtál az újrahasznosításról

Az életünk kétségkívül elképzelhetetlen lenne műanyag nélkül – ebben nyilván Te is egyetértesz, de engedd meg, hogy provokáljalak is egy kicsit. A műanyaggal alapvetően nincs semmi gond, sőt, igen sokat köszönhetünk neki. A műanyag nem ördögtől való; hanem nagyon is hasznos. Ha csak a csomagolásra gondolunk, például számos olyan terméktípus van, ami a biztonságos szállítás érdekében megkívánja a műanyag csomagolás, műanyag alapanyagú téritöltő használatát. Mert például a papír alapanyagú térkitöltő nem tudna maximális védelmet biztosítani neki, így esetleg az út során összetörne, és (jelentős anyagi károkat okozva) használati tárgy helyett mondjuk veszélyes hulladékká válna. Ilyenek mondjuk a háztartási gépek, alkatrészek, egyes szerszámok, elektronikai eszközök is.

Tehát, teljesen leegyszerűsítve a képletet: a műanyag jó dolog. A rossz az, ahogyan bánunk vele. Hogy nem hasznosítjuk újra, hogy egyetlen használat után megválunk tőle, hogy az óceánba dobáljuk – ahelyett, hogy megfelelően használnánk. Kicsi olyan, mintha mi, emberek még nem nőttünk volna fel ahhoz, hogy bánjunk vele. Mintha éretlenek lennénk hozzá. Mert a műanyag kezelése bizony felelősséget igényel a részünkről!

Hogyan kell felelősséggel bánni a műanyaggal?

Példának okért úgy, hogy újrahasznosítjuk; ahelyett, hogy egyetlen használat után kidobnánk, tényleg kivesszük belőle, ami van benne. Mert a műanyag egyik igen jó tulajdonsága, hogy időtálló, újrahasznosítható, és többször, több alkalommal is használható. Egyik legkedvesebb beszállítónk a németországi székhelyű Storopack például kiemelt figyelmet fordít a műanyag hulladék megfelelő kezelésére, újrahasznosítására, ekképp pedig a környezetvédelemre és a körforgásos gazdaság megteremtésére. És ez nem titkolt módon nagyon kedves a szívünknek. Ezért szeretnénk bemutatni nektek – követendő példaként –, hogy ők hogyan kezelik a műanyagot, és hogyan hoznak létre (gyakorlatilag hulladékból) teljes értékű, 100%-ban újrahasznosított térkitöltőanyagot: az Airplus Void és Cushions térkitöltő fóliát (a BIO fóliánkról ide kattintva olvashatsz bővebben).

Újrahasznosítás a Storopack gyárban

Miután begyűjtötték szelektíven gyűjtött műanyagot, úgynevezett hulladékosztályozó egységekbe szállítják, ahol speciális gépekkel egészen apró darabokra húzzák össze. Ezt követően, típus szerint gondosan szétválogatják, és letisztogatják, sterilizálják (eltávolítják róluk az esetleges ételmaradékokat és egyéb szennyeződéseket). Ez a „műanyag törmelék” megfelelően kezelve az új termékek alapanyagaként szolgál majd (és nyilván semmivel sem rosszabb minőségű, mint az újonnan gyártott műanyag). Az így kapott szemcsés törmeléket amolyan labdacsokká olvasztják, amit ezután nyers anyaggá, vagyis műanyag granulátummá préselnek. A granulátumot a felhasználásig hatalmas konténerekben tárolják, végül ebből hozzák létre a 100%-ban újrahasznosított anyagból készülő Airplus Void és Cushion fóliát (ezen a fólián különben találsz egy QR kódot is, amit ha beolvasol okostelefonoddal, akkor magad is megtekintheted a folyamat lépéseit a Storopack oldalán).

Mit nyer az újrahasznosítással a környezet?

Elsősorban kevesebb műanyag hulladékot, azonban túl ezen is számos előnye van az újrahasznosított fólia gyártásának:

–> 49%-kal kevesebb vizet használnak fel az újrahasznosítás során.

–> 23%-kal csökken a szén-dioxid kibocsátás

–> 48%-kal csökken a fosszilis energiahordozók felhasználása

–> Jelentősen kevesebb környezetvédelmi adót kell fizetnie az ilyen termékeket használó vállalkozásoknak az Európai Unióban.

Ez idáig elég szimpatikus, ugye? Tegyük mellé azt is, hogy a műanyag nem csak egyszer hasznosítható újra, vagyis a fenti folyamat akár többször is megismételhető anélkül, hogy az alapanyagként használt műanyagnak romlana a minősége. Az újrahasznosítással tehát jól jár a bioszféra, a vállalkozó és a végfelhasználó is, hiszen az ember szívét igencsak melengeti, hogy a vásárlással, a fogyasztással nem ró akkora terhet a környezetre. Nekem például van egy 100%-ban újrahasznosított anyagokból készült farmerem (persze ez a legkevésbé sem látszik rajta), és amellett, hogy ez igenis jó érzéseket kelt bennem, poén belegondolni, hogy vajon milyen volt az „előző élete”, mielőtt az én nadrágomként újjászületett.

Szóval, hatalmas ÉLJEN a körforgásos gazdaságnak, piros pont a Storopacknak, nekem – és Neked is, ha ezekre Te magad is odafigyelsz wink