Műanyag: kell vagy nem?

A közelmúltban egyre nagyobb figyelmet kapott a környezetvédelem és a fenntartható gazdaság; mi magunk is rendszerint foglalkozunk ezzel a témával a blogon. A téma súlyából kifolyólag azonban gyakran találkozunk radikális állásfoglalással, pedig be kell látnunk: vannak bizonyos helyzetek, amikor a műanyag csomagolás valóban indokolt.

A ló túlsó oldala

Ahogy az élet más területein, a műanyag-kérdésben is célszerű követni az ésszerűség alapelveit. A műanyag ugyanis önmagában nem ördögtől való, nem feltétlenül kell tehát minden helyzetben pálcát törni feletette. A műanyag használatának a kulcsa a tudatosság. Fel kell ismernünk azokat a helyzeteket, amelyekben indokolt a csomagolás, és tudnunk kell, hogy mikor (illetve milyen mennyiség) felesleges. 

Túl sok térkitöltőanyag, túl nagy csomagolás

Nem csak a műanyagra, hanem a papírra is vonatkozik, hogy el kell kerülnünk a pazarlást. A kisebb méretű tárgyakhoz kisebb méretű doboz is elegendő, ahogy a térkitöltőanyag használatát sem érdemes túlzásba vinnünk, akár műanyag, akár papír anyagút használunk. Egyrészt, mert pazarolni gáz, másrészt, mert az indokolatlanul nagy doboz és a túl sok térkitöltő a csomagfeladás költségeit is növeli.

Felesleges szatyor és fólia

Néhány hete már írtunk a teljesen logikátlan gyümölcs- és zöldségcsomagolásról. A hipermarketekben szinte futótűzként terjedő új trend többnyire pusztán marketing-húzás. A zöldségeket és a gyümölcsöket a természet gondosan organikus anyagba csomagolta, ami nem más, mint a héjuk. Ekképp mumifikálni teljességgel felesleges.

Limonádé két szívószállal

Jártál már úgy, hogy kértél egy koktélt vagy limonádét, és a pincér kisvártatva letett eléd egy hét mini napernyő alatt úszkáló 3 pink műanyag hattyúból álló, szivárványszínű szívószálakkal tűzdelt kompozíciót? Nem túlzás ez egy kicsit? Attól, hogy elgiccsezzük az italt, még nem lesz exkluzívabb, cserébe viszont adtunk a természetnek egy hatalmas pofont.

De –csak hogy a szívószál példájánál maradjunk– az sem megoldás, ha akut flórafanatizmustól vezérelve eztán konzekvensen bambusz szívószállal kéred a limonádét. Gondolj csak bele: ha mind ezt tennénk, vajon mennyi idő kellene, hogy kimerítsük a Föld bambuszkészletét?

Amikor a csomagolás indokolt

Ha olyan élelmiszert vásárolsz, ami a világ távoli pontjáról érkezik, a megfelelő csomagolás elkerülhetetlen, hiszen a szállítás során megakadályozza, hogy idő előtt tönkre menjen. Bizonyos ételek (sajt, felvágott) esetében a vákuumcsomagolás megóvja az ételt a baktériumoktól, a szennyeződésektől, és frissen tartja azt. Ezen kívül vegyük számításba, hogy ha egy termék megsérül, összetörik, tönkre megy, és a kukába kerül, azzal az előállításához, szállításához szükséges hatalmas energia- és vízmennyiség is kárba vész.

Átgondoltan, megfontoltan!

Látod, semmi sem fekete, vagy fehér! A műanyagra, a csomagolásra, és a térkitöltőanyagra is szükség van! Persze, ha teheted, célszerű a 100%-ban lebomló, bio változatot használni. A lényeg: a tudatosság!