Műanyag hulladék a tengerparton

Az alapvető probléma kétségkívül az, hogy a tengerparton sok a szemét. Ráadásul, ezek szemérmetlenül hajigálják szét a műanyag hulladékot… Úgy, mint műanyag palackok, higiéniai termékek, élelmiszercsomagolás… De ami igazán meglepő, hogy a statisztikák szerint még a halászokban sem buzog túl a felelősségérzet. Olyannyira nem, hogy az óceánokban és a tengerekben fellelhető hulladékok 27%-a (vagyis több mint a negyede) hátrahagyott halászeszközökből áll, ami azért tényleg meglepő, nem? Mármint: pont tőlük valahogy nem ezt várnám

Ebben a bejegyzésünkben rideg, száraz és nagyon is elgondolkodtató adatokat fogunk Nektek mutatni, hogy rávilágítsunk, milyen komoly gondot jelent a tengerekbe és az óceánokba áramló műanyag hulladék. Spoiler: meg fogtok lepődni azon, hogy arányaiban melyek a leggyakrabban előforduló hulladékfajták. Legalábbis én ezeket látva komolyan elmerengtem rajta, hogy vajon mikor és hogyan veszett ki a humanoidokból az emberség…

A jóslatok szerint (nevezzük inkább becslésnek, az kevésbé misztikus) 2050-re az óceánokban több hulladék lesz, mint hal. Jelenleg ugyanis több mint 150 millió tonna műanyag terheli az élővizeket, és ez a mennyiség évente körülbelül 4,8-12,7 millió tonna újabb adaggal nő.

Ráadásul, ennek megvannak a közvetlen és a közvetett káros hatásai is. Az előbbi, hogy az apróbb műanyagok bekerülnek az állatok szervezetébe (például nagyobb testű halak egyszerűen tápláléknak nézik és elfogyasztják), azonban az emésztőrendszerük nyilván képtelen ezeket feldolgozni, így megbetegszenek vagy elpusztulnak. Közvetett módon pedig az állatokon keresztül az emberekhez is eljutnak a műanyagokban lévő kemikáliák (lásd ötödikes biológiakönyv; tápláléklánc fejezet). Mindez persze csak a jéghegy csúcsa, hiszen a tengerek, óceánok szennyezésének gazdasági vonatkozásai is vannak, és jelentős szerepe van a klímaváltozásban is.

A 10 leggyakoribb hulladékfajta a tengerekben

(Mert ami odafelé elfért a hátizsákban, az hazafelé már nem fér el…)

  1. műanyag palackok, kupakok, fedelek
  2. cigarettacsikkek
  3. fültisztító pálcikák
  4. chipses zacskók és egyéb édességek csomagolása
  5. higiéniai termékek
  6. műanyag zacskók
  7. egyszer használatos evőeszközök, szívószálak, italkeverők
  8. műanyag poharak
  9. léggömbök, léggömbpálcikák
  10. élelmiszercsomagolás

Szép, ugye? Minden, ami egy családi strandoláshoz kell, szinte látom magam előtt, ahogyan a kis család kivonul a tengerpartra, hogy ott eltöltsenek egy kellemes szombat délutánt. Ráérősen elfalatozgatnak, nassolgatnak, felengednek pár színes lufit, a szülők pöfékelnek, a két csemete szörpöl (szinte giccsesen idilli kép), majd dolguk végeztével elhagyják a partot.

Elveszik a természettől, ami szerintük jár nekik (pihenést, feltöltődést, a víz morajlásának hangját, a napsugarak meleg érintését), köszönetképp pedig odavágnak egyet. Odaszúrnak, odapusztítanak… Következő hétvégén pedig másik, szűz partszakaszt keresnek, hiszen ez már tele van szeméttel, itt már nem lehet leteríteni a kockás plédet anélkül, hogy ne zörrenne meg alatta a csipszes zacskó, itt már döglött halakat vet partra a tenger, itt már meghalt a romantika, meghalt az idill.

Nincs kedvem lezárást írni, elszomordtam.