Mesék a tejesdobozokon

Nemrég zseniális újítással rukkolt elő Szlovéniában a Futura DDB és a Spar. Miután egy friss OECD felmérés eredményei rámutattak, hogy Szlovénia általános műveltsége messze elmarad Európa más országaitól, úgy határoztak, hogy meséket nyomtatnak az amúgy kihasználatlan tejesdobozok oldalára.

A tejesdobozokon szereplő mesék egy díjnyertes szlovén ifjúsági író, Bostjan Gorenc-Pizama tollából származnak. Elsősorban arra hivatottak, hogy népszerűsítsék a családok körében a klasszikus esti meseolvasást. A közelmúltban ugyanis sajnos egyre jobban eluralkodni látszik a digitális eszközök térhódítása a könyvek rovására. Már óvodás korú gyerekek is magabiztosan kezelik az okostelefonokat, a laptopokat, illetve a tableteket. A legtöbb szülő ráadásul teljes nyugalommal bízza gyermeke nevelését ezekre a kütyükre. Manapság nem trendi mesét olvasni, sokkal egyszerűbb a gyerek kezébe nyomni a telefont, így anya és apa foglalkozhat valami mással. Ez azonban a felcseperedő generáció intelligenciaszintjén és szociális készségein is mély nyomot hagy. Miért is cizelláljuk, a társadalom egyszerűen elbutul (Szlovéniában jelenleg minden negyedik embernek vannak problémái az írással és az olvasással). Ez a – nemkülönben elkeserítő, kétségbeejtő, hovatovább szánalmas – helyzet motiválta a Spar és a Futura DDB munkatársait, hogy próbáljanak valami változást előidézni.

Miért pont a tejesdobozokra…?

Egyrészt, mert a tej, mint hétköznapi alaptermék, minden háztartásban fellelhető. Másrészt a gyermekek lefektetéséhez szinte mindenhol hozzátartozik egy bögre meleg tej, vagy kakaó. Így keresve sem találhattak volna jobb, praktikusabb hordozóanyagot a meséknek, mint a tejesdoboz. Az eddigi tapasztalatok alapján bátran kijelenthetjük, hogy az ötlet bevált, hiszen számtalan családba sikerült eljuttatni a „tejmeséket”, ezzel örömteli perceket szerezve a legkisebbeknek. (Vagy néhány kínos pillanatot a szülőknek, amikor fény derül rá, hogy nem tudnak olvasni- sátáni kacaj.)

mesék

Támogatás könyvekre

Egy héttel a „tejes mesék” megjelenése után dedikálást is szerveztek. Amelyeken a kicsiknek lehetősége nyílt autogramot kérni az írótól kedvenc meséjük mellé. A szervezők tervei szerint, ha elfogynak a mesékkel ellátott tejesdobozok, a befolyt összegből a Spar Szlovénia és a Nemzeti Oktatási Minisztérium jelentős adománnyal támogatja majd az iskolákat, hogy azok új könyveket vásárolhassanak.

Egyik szemünk sír, a másik nevet

Alapvetően fantasztikus törekvés ez a Spar Szlovénia és a Futura DDB részéről, azonban van itt valami, amin lehetetlen átlendülni. 2019-ben tényleg ott tartunk, hogy egyesek nem tudnak olvasni? Szülőként pedig képesek vagyunk a gyerek kezébe nyomni a telefonunkat, hogy ne kelljen vele töltenünk az időnket (kár lenne szofisztikálni, hiszen pontosan erről van szó). Tényleg szemrebbenés nélkül azt hazudjuk magunknak, hogy elfoglalt emberek lévén nincs időnk játszótérre menni, mesét olvasni, bújócskázni, társasozni a csemeténkkel? Tesszük ezt úgy, hogy egyre több kutatás mutat rá az okoseszközök káros hatásaira. Komolyan szükség van a tejesdobozokon publikált mesékre ahhoz, hogy minőségi időt töltsünk a saját gyermekünkkel. (Mondjuk ahelyett, hogy orrvérzésig posztoljuk a róla készült fotókat a Facebookon?)

Nos, bízzunk benne, hogy a Spar Szlovénia „tejmeséi” ha csak egy hajszálnyit is, de javítanak a helyzeten!