Konspiráció a csomagolástechnikában

Konspiráció a csomagolástechnikában

Tények és tévhitek, avagy a tejes doboz és a fogkrém mítosza

Vajon tudod, hogy mit jelentenek a fogkrémes tubus végén lévő színes csíkok? És azt, hogy mit jelöl az energiaitalos doboz alján lévő színes pontozás? Esetleg azon gondolkodtál már, hogy mi célból kerül egy-egy rövid számsor a tejes doboz aljára, vagy miért van számozás a PET palack alján?

Utánajártunk.

Hogy miért? Mert a csomagolástechnika a hivatásunk, és minden érdekel, ami ehhez kapcsolódik. Apró kutatómunkánk folyamán azonban rádöbbentünk, hogy nem csak minket… Számos fórumon próbálják ugyanis megfejteni a kommentelők a fenti rejtélyeket.

Íme, a válaszok.


A tejes doboz

Mindközül talán a tejes doboz alján lévő számok eredményezték a legelvadultabb elméletek megszületését. A best ever tézis szerint ez a szám jelöli, hogy az adott doboz tartalmát (a friss tejet) hányszor pasztörizálták újra. Azaz, miután a tej szavatossága lejárt, de eladni nem tudták, hányszor hőkezelték, hogy kiöljék a (romlott) tejből a baktériumokat, hogy az ismét a boltok polcára kerülhessen. Ez a filozófia bejárta a világot; keresztülsöpört Románián, Csehországon, Cipruson és Görögországon is, illetve természetesen hazánkat sem kímélte.

 


TÉVHIT.

A tejes dobozok alján lévő számsor nem a termékkel, hanem a csomagolással van kapcsolatban. Egészen pontosan azt jelöli, hogy az adott doboz melyik gyártósoron készült. Így hiba esetén ez könnyen visszakereshető.


Az energiaital doboza

Az energiaitalos doboz alján található, szabálytalan elrendezésű, színes kis pöttyök is megihlették a félregondolkodókat. A teória szerint ezek (egy márkán belül) az adott dobozban lévő energiaital erősségét jelölik.

TÉVHIT.

A pöttyök szintén gyártástechnikai jelzésként funkcionálnak, akár a tejes doboz esetében. Mégis hogyan kerülhetnének forgalomba különböző erősségű, de azonos márkájú termékek?!


Fogkrémtubus

Neked is szemet szúrt már a fogkrémes tubus végén lévő színes kis csík? Sajnos a világ rejtett mechanizmusait fejtegető, szabadnapos nethuszárok sem kíméltek senkit. Szerintük, ugyanis, a fekete csíkkal jelzett termék 100%-ban szintetikus anyagokat tartalmaz, a piros káros az egészségre, a kék 80%-a kemikália, és csak a zöld használható napi rendszerességgel.

 


TÉVHIT.

A színes kis csíkokkal a gyártás során jelölik az adott tubus végét. Itt a vége, fuss el… Ezt a poént inkább ugorjuk.


PET palack

A PET palackok alján lévő számsorral nyilván az ufók próbálnak a maguk primitív módján kommunikálni velünk. Nem, azért ez még a legnagyobb konspirátoroktól is merész lenne. Az 1-7-ig terjedő számok a polimertípusokat jelölik, de ez az információ a laikus fogyasztó számára irreleváns…

 

Találkoztál már egy-egy csomagoláson olyan jelöléssel, amit nem sikerült dekódolnod? Írd meg nekünk, és segítünk kibogozni a rejtélyt!

2 Comments
  1. Kedves Éva!

   Köszönjük a kedves szavakat, igyekszünk hétről hétre valami érdekes aktualitással szolgálni partnereinknek, olvasóinknak:)
   További szép napot kívánunk! Üdvözlettel,
   A Térkitöltőanyag.hu csapata

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..