Komposztálható ruhák fast fashion helyett

Fenntartható, környezetbarát, újrahasznosított. Ha ezeket a szavakat olvasod, biztosan nem a kedvenc blúzod, vagy a legkényelmesebb farmered ugrik be, ugye? Pedig – szerencsére – egyre több divatmárka áll a bolygónk mellé a környezetszennyezés elleni küzdelemben, és gyártanak organikus alapanyagú, komposztálható ruhadarabokat. Bár hazánkban még nem vetette meg a lábát az új irányzat, bízunk benne, hogy hamarosan az itthoni üzletekben is találkozhatunk az alábbi márkák termékeivel. De addig is; irány a webáruházuk! Mutatjuk, hogy kik is ők pontosan!

For Days

A For Days az egyik olyan nagy cég, akik tudatosan törekednek rá, hogy a gyártás során egyáltalán ne termeljenek szemetet. Ha pedig vásárolsz náluk, azzal automatikusan örökös tagságot szerzel magadnak, és később, ha a megunt holmit visszaküldöd újrahasznosítás céljából, potom 8 dollárért juthatsz új cucchoz. Le a kalappal a kreatív ötlet és a profi megvalósítás előtt!

Pangaia

Sosem hittem volna, de a tengerifű rostjai és némi organikus pamut felhasználásával igazán kényelmes, csinos melegítő felső és nadrág készíthető. A speciális alapanyag szálait antibakteriális hatású mentaolajjal kezelik, így még mosni is kevesebbet kell. A Pangaia termékek vásárlásával tehát hosszú távon a vízfelhasználást is csökkentheted.

Mud Jeans

A Mud Jeans a ruhaneműk gyártása során 23-40%-ban újrafelhasznált farmeranyaggal dolgozik; 2020-ra pedig nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy elérjék a 100%-ot. Büszkén drukkolunk, sok sikert nekik!

A.BCH by Courtney Holm

Amellett, hogy természetes alapanyagokat használnak, még arra is figyelnek, hogy minél kisebb távolságból, a helyi termelőktől szerezzék be azokat. Így egyrészt támogatják a környező kisvállalkozókat, másrészt jelentős mennyiségű energiát takarítanak meg a szállításon. Az általuk használt selyem és gyapjú erőszakmentes (úgynevezett cruelty-free) gazdaságból származik, így végre az állatoknak sem kell szenvedniük, hogy Szörnyella kedvére szexizzen!

Taylor Stitch

A kizárólag férfiruházatra szakosodott Taylor Stitch alapanyagként szintén újrahasznosított pamutot, merinói gyapjút és ipari kendert alkalmaz. Sőt, a ReStitch program keretein belül a cég maga is újrahasznosítja a hozzájuk visszaküldött ruhaneműket.

Ocean by Leticia Credidio

Az elsősorban hálóruhákat, hálóingeket, pizsamákat gyártó vállalat is tengerifű felhasználásával dolgozik, ami egyrészt teljes mértékben környezetbarát, másrészt puha, kellemes, kényelmes viselet alváshoz. A csomagolás pedig feldolgozott hulladékból készül.

Arra még biztosan sokat kell várnunk, hogy a fast fashion márkák is csatlakozzanak a fenti cégekhez, és a nyomdokaikba lépjenek, de ne legyünk ennyire telhetetlenek. Hatalmas lépés, hogy a divatipar is elkezdett nyitni a fenntarthatóság felé, hiszen pár éve még határozottan ciki volt second hand ruhákban járni, ma viszont már azt sugallja, hogy felelősségteljesen és tudatosan foglalkozunk a környezettel, és felvesszük a harcot az esztelen pazarlás, fogyasztás és felhalmozás ellen.