Kávéfogyasztás környezetvédelmi szempontból

Egy svéd kutatócsoport nemrégiben a környezetre gyakorolt hatásuk szerint rangsorolta a különböző kávétípusokat, és igen érdekes eredményre jutott. A sokak szerint legkárosabbnak ítélt kapszulás kávé ugyanis csak a második helyre került; a szűrős, vagy csepegtetős kávéfőzők még a kávékapszuláknál is nagyobb terhet rónak a környezetre… Félreértés ne essék, ez távolról sem jelenti, hogy a bolygó örömmel üdvözli a több tonna szintetikus kávékapszulát, pusztán arra utal, hogy a közvetlen hulladéktermelésnél sokkal összetettebb a kérdés.

Milyen szempontok játszottak szerepet?

A filteres kávé gyártása során lényegesen több, filterenként 7 gramm kávébabot használnak. Ez a kapszulás kávé esetében mindössze 5,7 gramm.

Nem feledkezhetünk meg továbbá a daráláshoz és a szállításhoz használt villamosenergiáról sem. Svédországba például Lisszabonon keresztül szállítják (először hajóval, majd teherautóval) a filteres kávé alapanyagát, ami már önmagában jelentős energiapazarlással és károsanyag-kibocsátással jár.

Ráadásul, a kapszulás kávégépekkel szemben a szűrős vagy csepegtetős kávéfőzők több vizet is használnak egy-egy adag elkészítéséhez.

kávé 1

Az elmúlt 10 évben az Amerikai Egyesült Államokban 20,7 millióra emelkedett a kapszulás kávéfőző-vásárlások száma, és ma a háztartások 40%-a rendelkezik ilyen géppel. Ez az arány a briteknél 33%.

A kutatás arra is rámutatott, hogy a legkevésbé környezetszennyező mindközül az instant kávé. Hiszen a fogyasztók csak a szükséges vízmennyiséget melegítik fel hozzá, és a hulladéktermelés is sokkal csekélyebb.

Lebomló kávékapszulák

Szerencsére azonban a fenti probléma a gyártók körében sem maradt visszhang nélkül, sőt, kétféle megoldást is nyomban életre hívott.  Az egyik a komposztálható kávékapszula. A papírgyártás egyik melléktermékéből (egészen pontosan ligninből) készülő kapszulák két hét alatt 100%-ban képesek lebomlani a komposztban – fontos: nem a háztartási szemétben.

Egy másik vállalat alumínium alapanyagú, újrahasznosítható kapszulák forgalmazásába kezdett. A fogyasztónak nincs más dolga, mint összegyűjteni és visszaküldeni a kapszulákat. A gyártó pedig kimossa és újratölti ezeket, így egyáltalán nem keletkezik hulladék.

Már csak egy kérdés maradt

Ha vagyunk annyira sznobok, hogy a környezeti hatására fittyet hányva kapszulás kávéfőzővel ékesítsük a konyhánkat, akkor tudunk annyira azok lenni, hogy a nyilván drágább, de lebomló kapszulás kávét vásároljuk hozzá? – Vagy kizárólag akkor, ha a vendégek is látják a különbséget?