Hulladékkezelés a vendéglátásban

Minden szegmensben növekvő figyelem övezi a környezetbarát megoldásokat. Így van ez a ruhaiparban, a kozmetikumok világában, vagy éppen a kávékapszulákat illetően, és persze számos más területen is. Most itt az ideje, hogy belessünk a vendéglátóipari egységek (éttermek, kifőzdék, büfék) szeméttárolójának résnyire nyitva hagyott ajtaján is…

2020 áprilisában már szenteltünk egy külön bejegyzést a lebomló, a biológiailag lebomló és a komposztálható hulladékok közti fontos különbségeknek. Ha szeretnéd, akkor erre a linkre kattintva (újra) elolvashatod.

Fenntartható gazdaság a vendéglátásban

Hazánkban a jelenleg hatályos jogi szabályozás sajnos nem teszi lehetővé a környezetbarát hulladékok ipari komposztálását, pedig ezután válhatna belőlük igen értékes komposztanyag. Ennek pedig az az oka, hogy az étellel szennyezett hulladékot tilos komposztáló telepen, vagy akár a helyszínen feldolgozni. Így a szennyezett terítékek sajnos jobb híján a kommunális hulladékgyűjtőben végzik…

Mindeközben Nagy-Britanniában

Egészen más a helyzet, és sokat tanulhatnánk tőlük. A Vegware nevű (egyébként válogatás nélkül, iparilag komposztálható terítéket gyártó) brit vállalat 2012-ben kezdett el hulladékgyűjtéssel és komposztálással foglalkozni, és azóta egyre több régióban elérhető a szolgáltatásuk. Napjainkban többek közt Londonban, Skóciában, Bristolban és Észak-Írországban is jelen vannak. Kezdeményezésük sikerét tükrözi, hogy míg 2012-ben a brit régiók mintegy 2%-ában volt kielégítő megoldás a hulladékgyűjtésre, 2019-re ez az arány már 38%-ra emelkedett. És bár ez valóban szignifikáns fejlődést mutat, azért egyértelműen láttatja, hogy ez még messze nem jelenti, hogy a hulladékkezelés problémáját teljes mértékben megoldották.

Több olyan vállalat is működik az országban, ami a Vegware komposztáló telepére szállítja a hulladékot.

A Vegware az úgynevezett „Close the Loop” program keretén belül maga gondoskodik a hulladékok összegyűjtéséről és hasznosításáról. Ezen a végtelenül bájos, rövid animáción be is mutatják a vendéglátóipari hulladék útját.

Vannak cégek, melyek meg tudják finanszírozni a saját komposztáló berendezés vásárlását és fenntartását. Ezek saját hatáskörükön belül gondoskodnak a megfelelő hulladékkezelésről.

Igazán megnyugtató látni, hogy a hulladékkezelés problémájával világszerte foglalkoznak, és sorra születnek a kreatív megoldások. És ami Nagy-Britannia „hulladékfilozófiáját” (azaz inkább hulladékkezelési stratégiáját) illeti; róluk bizony itt, Magyarországon is példát vehetnénk!