Hulladékból fonalat

Tudtad-e, hogy a globális szén-dioxid kibocsátás 10%-a a textilipar számlájára írható? Tudtad-e, hogy ezzel az aránnyal a textilgyártás a második helyet foglalja el a „legszennyezőbb iparágak” listáján (közvetlenül az olajipar után)? Lássunk néhány meglepő tényt a textiliparral kapcsolatban, ami bizonyára Neked is újdonságot jelent…

  • A ruhák egyik legelterjedtebb és legtöbbet használt alapanyaga, a poliészter kőolajból készül, és akár 1000 évre is szükség lehet a lebomlásához. (Mi ehhez képest az a röpke 80 év, amit Te vagy én a Földön eltöltünk?)
  • A világ teljes rovarirtó szer-felhasználásának ¼ része a gyapottermesztéshez köthető. A rovarirtó szer pedig fokozottan veszélyes, mérgező anyagnak minősül (a hulladékfeldolgozás során is).
  • A vízszennyezés 20%-áért a ruhaipar tehető felelőssé, hiszen az élővizekbe jutó szennyezőanyagok jelentős része a ruhák színezése, kezelése során keletkezik.
  • Megközelítőleg 150 milliárd ruhadarabot állítanak elő évente, és pusztán az Amerikai Egyesült Államokban 13 millió tonna súlyú ruha landol a kukában.

A fennálló, meglehetősen kétségbeejtő helyzetre válaszként indította útjára Adrian Jones és Graham Ross a BlockTexx névre hallgató kísérleti projektet. A két úriember több évtizedes, a textiliparban szerzett tapasztalatára támaszkodva remek megoldást dolgozott ki a környezetszennyezés visszaszorítására.

Összegyűjtik a kidobott ruhákat

Rostokra bontják a textíliát

Kezelik az anyagot

Újrahasznosítható fonalat állítanak elő

A BlockTexx egy sajátfejlesztésű, speciális technológia segítségével választja szét a ruhaneműben lévő poliészter- és pamutszálakat, amelyekből később új anyagot készítenek, és a textiliparban, a csomagolóiparban, vagy éppen az építőiparban használják fel. A BlockTexx nem más, mint egy több szálon futó, komplex, integratív ökológiai eljárás, amely során a textilhulladékot új erőforrássá alakítják. Ezzel egyrészt csökkentik a ruházkodás káros környezeti hatásait, másrészt pedig hatékonyan serkentik az új termékek előállítását. Jones és Ross tervei szerint a 2019-es évben 10 000 tonna összsúlyú, kidobásra szánt ruhadarabot fognak feldolgozni, amiben már az Üdvhadsereg támogatását is magukénak tudják.

Ha fontos Számodra ez a törekvés, és magad is szeretnél részt vállalni a textilipar káros hatásainak visszaszorításában – akkor hidd el, civilként is sokat tehetsz ez ügyben:

Ne vásárolj olyan ruhadarabot, amit nem biztos, hogy hordasz majd, hiszen az előbb vagy utóbb a kukában fogja végezni.

Látogass el időnként egy-egy használtruha üzletbe. Itt egyrészt valódi kincsekre bukkanhatsz (az unalmas konfekció-cuccok helyett), másrészt, ha ilyen helyen vásárolsz, azzal nem közvetlenül a ruhaipart gazdagítod.

Ne dobd a szemétbe a megunt holmit, inkább ajándékozd el a rászorulóknak, vagy csinálj egy gardrób-kisöprést (hívd át az ismerőseidet válogatni, vagy add el online ami már nem kell Neked).

Ha pedig megfogadod a tanácsokat, azt nem csupán a környezet – de a pénztárcád is meghálálja majd!