Nem szemét, hanem lehetőség!

„A hulladékra nem szemétként, hanem lehetőségként kell tekinteni”– mondta Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja, és mi mélységesen egyetértünk a szavaival. A Pannon Egyetem a közelmúltban 20 000 ember részvételével készített felmérést az üvegvisszaváltás újra-bevezetését illetően, és az eredmények szerint az emberek többsége támogatná ezt a kezdeményezést.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tervei szerint 2021 végére, 2022 elejére várható, hogy a rendszer elindul, és eleinte üveg-, valamint fémhulladék; később pedig kozmetikai termékek csomagolásának visszaváltására lesz alkalmas.

Milyen eredményekkel zárult a felmérés?

Az adatok szerint a résztvevők…

 

  • 85%-a támogatja az üvegvisszaváltó rendszer reinstallálását. (15%-nak bizonyára különös örömet okoz a háztartási hulladékban látni a szörpös üveget.)
  • 91%-a számára kiemelt jelentőséggel bír a környezetvédelem. (Mielőtt elolvad a szíved, azért olvass tovább.)
  • 66%-a vallja, hogy alkalmanként összegyűjti az üveghulladékot. (Szökőévente, Karácsonykor, vagy amikor az Uránusz és az XD320-as kisbolygó együttállása épp lehetővé teszi? Nem is beszélve a maradék 34%-ról…)
  • 40%-a számára fontos, hogy az üvegvisszaváltó rendszer készpénzben adja vissza a betétdíjat. (Az nem felel meg, ha a vásárlás végösszegéből kerül levonásra?)
  • 30%-a akár már 10-20 Ft-ért is visszavinné a betétdíjas flaskát. (70% tehát a visszakapott összegekből tervez sarokházat vásárolni Malibun.)

A fenti adatokból sajnos egyértelműen következik, hogy az emberek többsége számára ez inkább anyagi, mintsem lelkiismereti kérdés. Tehát, ahhoz, hogy a rendszer sikeresen működhessen, 20 Ft-nál nagyobb összegben lenne érdemes meghatározni az üveg díját. Nagyon cuki, hogy ugyanezen emberek 91%-a azt gondolja magáról, hogy fontos számára a könyezetvédelem.

Az üvegvisszaváltó rendszer kétségkívül az a fajta spanyolviasz, amire hatalmas szükség lenne, hiszen évente 18 millió tonna szemét keletkezik hazánkban. Ennek nagy része települési hulladék, ami pedig 14-17%-ban műanyag, 3-4%-ban fém és 4-5%-ban üveg. Magyarországon jelenleg a műanyag hulladék mindössze 35%-át hasznosítják újra, és ennek az aránynak az Európai Unió előírása szerint legkésőbb 2035-re 55%-ra kell felkúsznia. Ha pedig már itt tartunk, csak összehasonlításképp: Németországban 2003 óta sikerrel működik az üvegvisszaváltó rendszer, és a csomagolóanyagok 98%-át gyűjtik vissza.

Mit tehetünk, hogy csökkentsük az üveghulladékot?

A hulladéktermelés visszaszorításáért persze a visszaváltó rendszer indulásáig is nagyon sokat tehetünk.

Amellett, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot (ezzel támogatva az újrahasznosítást), fontos, hogy csomagoláskor a leginkább megfelelő térkitöltőanyaggal óvjuk meg a terméket (üvegpalack esetén remek választás a speciális borszállító doboz).

Kattints ide, tekintsd meg térkitöltőanyagainkat, és keress bennünket bizalommal, ha segíthetünk a választásban!