Home office versus irodai munkavégzés

A tavaszi korlátozások nem várt kihívások elé állították a vállalkozókat és a dolgozókat is. Voltak, akik a karantén idejére át tudtak állni az otthoni munkavégzésre, és voltak, akik sajnos (jobb esetben csak egy időre) kiestek a munkából. Voltak, akik nagyon is díjazták a home office-t, és természetesen olyanok is voltak, akik alig várták, hogy ismét az irodában dolgozhassanak. Az otthoni munka így a vállalati kultúra részévé vált. Amelyik vállalkozás életben akart maradni, az kénytelen volt megteremteni a dolgozóknak a home office lehetőségét (annak minden technikai feltételével együtt). És amelyik vállalkozás tanult a vis major helyzetből, az a jövőre nézve is igyekszik felkészülni a hasonló esetekre…

Cégvezetők a home office-ról

A Profession.hu kutatása szerint a cégvezetők 57%-a úgy ítéli meg, hogy az alkalmazottak ugyanolyan hatékonyan képesek otthonról teljesíteni, mint az irodából. Fontos megemlítenünk, hogy ez az adat az 500 fő feletti vállalatoknál jelentősen magasabb: 70%, sőt! A megkérdezett vezetők 18%-a úgy véli, hogy a home office határozottan pozitív hatással volt a dolgozók hatékonyságára (azaz, jobban teljesítettek, mint az irodában).

Home office versus irodai munka

A vállalkozások egyik legnagyobb kiadása vitathatatlanul az ingatlan bérlése és fenntartása. Ha azonban a dolgozók otthonról is eredményesen teljesítenek, akkor egyes szegmensekben szinte feleslegessé válik iroda bérlésére áldozni a bevételből. Ehelyett azonban szükséges nagyobb technológiai beruházásokban (megfelelő számítógépek, szoftverek és egyéb munkaeszközök bérlésében és vásárlásában) gondolkodni, hiszen ha a cég elvárja a dolgozóitól a produktív otthoni munkát, akkor kötelességük (és saját, jól felfogott érdekük is), hogy biztosítsák számukra a megfelelő tárgyi (és nem tárgyi) eszközöket.

Hogyan reagált az új körülményekre a munkaerőpiac?

A felmérésből az is kiderül, hogy 2020 első negyedévében az álláslehetőségek száma drasztikusan visszaesett. És bár az őszi hónapok javuló tendenciát mutatnak (szeptemberben például 39%-kal több álláshirdetést adtak fel, mint egy hónappal korábban), összességében még mindig sokkal több az álláskereső, mint a betöltetlen pozíció. Ez számszerűsítve egészen pontosan azt jelenti, hogy kereken 40%-kal többen pályáznak egy állásra, mint 2019 októberében. A legkeresettebb, legkedveltebb terület pedig a szakmunka, a fizikai munka és az adminisztráció (és ezek közül többnyire csak az utóbbi végezhető otthonról).

A munkaerőpiac tehát ezidáig sosem látott változásokon megy keresztül, amihez mindannyiunknak igazodnia kell. Ahogyan Dale Carnegie fogalmaz:

„A mai, gyorsan változó munkahelyi körülmények között nem elég, ha csak elfogadjuk a változást, változtatnunk is kell. Amikor üdvözöljük a lehetőséget, amit a változás jelent, akkor könnyű igazodni hozzá. Amikor ellenállunk a változásnak, annak negatív aspektusaira koncentrálunk ahelyett, hogy az előnyeit néznénk, akkor válik bizonyossá, hogy szükségünk van hozzáállásunk megváltoztatására.”

Ti hogyan éltétek meg a tavaszi kényszerhelyzetet? Sikerült meglátnotok a pozitívumokat, a lehetőségeket a home office-ban? Jobban kedveltétek az otthoni munkavégzést, vagy visszavágytatok az irodába? Esetleg van köztetek, aki munkavállalóként azóta is home office-ban dolgozik; illetve munkaadóként hosszú távon átstrukturálta a munkavégzést? Várjuk az e-maileket, illetve a hozzászólásokat itt és a Facebook oldalunkon!