Európai hulladékcsökkentési hét

Európai hulladékcsökkentési hét

A hulladék újrahasznosítás mindig is szívügyem volt. Ezért a 2009-es indulása óta követem figyelemmel az Európai Hulladékcsökkentési Hét kezdeményezést. Az EHH-hez 2012-ben már Magyarország is több kampánnyal, helyi hulladékcsökkentési kezdeményezéssel és akciótervekkel csatlakozott.

Ez az Európán is átívelő nemzetközi kezdeményezés minden év november utolsó hetében kerül megrendezésre, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet nem csak a hulladékkeletkezés megelőzési lehetőségeire, hanem az újrahasznosítás fontosságára is.

Az Európai Hulladékcsökkentési Díj egyre rangosabb díj

Mivel ez egy mindenki számára nyitott kezdeményezés, az, aki csatlakozva a kampányhoz, megvalósít legalább egy akciót, részt vehet az Európai Hulladékcsökkentési Díj elnyeréséért folytatott megmérettetésen.

A hazai kampányt idén is a Földművelési Minisztérium koordinálja, a lelkes önkéntesek pedig, – az eddigi évek tendenciáit követve – remélhetőleg újabb sikereket könyvelhetnek majd el saját ötleteik hazai megvalósításával.

Pár tipp, hogyan tudsz csatlakozni a kampányhoz:

Irodai használt papír másik oldala – ovisoknak rajzpapír: Irodáknak szóló kampány, a rontott, vagy már nem használt egyoldalasra nyomtatott papírjaikat adják óvodáknak, akik még tudnak rajzolni a tiszta oldalára

„Odaadom, amire nekem nincs szükségem” projekt, felajánlva segélyszervezeteknek: Jótékony célra tartott gyűjtés. Olyan tárgyakat, ruhákat, bútorokat stb. gyűjteni, amit pl. egy hajléktalanszálló még boldogan fel tud használni.

 Otthonról hozott ebéd program: Arra ösztönözni a kollégákat, hogy hozzanak otthonról ebédet, ahelyett, hogy étteremből rendelnek műanyag dobozban.

Karácsonyi újrahasznált vásár: Karácsony előtt bolhapiac szervezése, ahol karácsonyhoz kapcsolódó termékeket (pl. karácsonyfadíszek) cserélhetnek egymással a résztvevők. A szemfülesek akár a karácsonyi ajándékokat is beszerezhetik itt.

További részleteket, tájékoztatót a http://szelektalok.hu/hulladekcsokkentesihet/ weboldalon találsz.

Ha nem is a csatlakozol a kezdeményhez, otthoni keretek között Te is kiveheted a részed a hulladékcsökkentésben. Például, ha megfelelően, folyamatosan szelektálsz, hogy így a csomagolóanyag újra hasznosítható legyen, és ne hulladék keletkezzen belőle.